Kodaň: Ráj minimalismu a ekologie

Doba čtení: 5 min.

Kodaň je nejšťastnější a nejzdravější město Evropy. Je plná krásné architektury i milých lidí a zároveň perfektní ukázkou toho, jak by měl život ve městě vypadat.

Dánská metropole patří k nejzelenějším městům Evropy. Všechno, co se tu dnes postaví, musí podporovat ekologii, 60 procent obyvatel jezdí na kolech a všichni dohromady tu bojují za zdravější život. I díky tomu si město mohlo stanovit poněkud ambiciózní cíl. Do roku 2025 chce zcela zamezit uvolňování oxidu uhličitého do atmosféry. Chce toho dosáhnout například vysazováním stromů po celém městě.

Kodaň může být navíc díky nim považována za metropoli neotřelé současné architektury. Od přelomu století se město rozvíjí neuvěřitelným tempem. I když se kritici shodují, že výškové budovy do panoramatického rázu města nezapadají, třeba architektonické perly u přístavního kanálu musí obdivovat každý. Vydejte se tudy na procházku a kochejte se pohledem na Černý diamant, v němž sídlí Královská knihovna, a pak přejděte přes most Circle Bridge. Odsud můžete dojít až do slavného přístavu Nyhavn, který vás zase okouzlí drobnými malebnými domečky.

Jak si užít Kodaň jako místní

Na kole

Abyste zažili Kodaň jako typičtí Dánové, musíte si půjčit kolo a vyrazit do města. Tady se na něm totiž prohánějí byznysmeni, důchodci i holky v šatech a podpatcích a je úplně jedno, jestli je léto nebo zima. K dispozici tu budete mít přes 300 kilometrů cyklostezek, které jsou celoročně udržovány v perfektním stavu. Jelikož je Kodaň docela rozvleklá, bude se vám kolo náramně hodit.

Pokud se vám nechce jezdit na něm v centru města, využijte ho třeba k návštěvě sochy Malé mořské víly. Dojedete sem právě z přístavu Nyhavn, kde poseďte v některé z místních kaváren nebo restaurací. Užívejte si sluneční paprsky, poletující racky a vůni moře. Tak budete žít přesně jako místní. V Kodani a vlastně v celém Dánsku totiž vyznávají hygge. Je to způsob šťastného žití a vnitřní spokojenosti. Což ostatně uvidíte sami, až tu budete. Místní lidé jsou neuvěřitelně milí, slušní a ochotní. Stačí se na ulici zastavit s mapou a hned vám bude někdo radit a pomáhat.

Za zábavou

Na začátku minulého století byly v Kodani pro nové obyvatele postaveny dělnické čtvrti Norrebro a Vesterbro. Právě tady se odehrává ten pravý kodaňský život, který těmto místům dodává nezaměnitelný půvab. Obě čtvrti byly opraveny, vznikla tu spousta restaurací, kaváren, bister a místní i turisté sem chodí odpočívat a bavit se. Vyrazit musíte také do zábavního parku Tivoli. Je to druhý nejstarší zábavní park na světě. Čekají tu na vás horské dráhy, adrenalinové atrakce i kolotoče.

Na kafíčko

Užijte si výbornou kávu, kterou Dánové milují a umějí ji také dobře připravit. Město je plné báječných kaváren a buďte si jistí, že nebudete vědět, do které zapadnout dřív. K jídlu si určitě dejte některou z místních specialit. Kodaň je gurmánský ráj, mnoho restaurací se tu pyšní michelinskou hvězdou. Na snídani určitě vyražte do Grød. Jejich specialitou jsou ovesné kaše. V tržnici Torvehallerne si zase dejte dánskou variantu našich chlebíčků, takzvaný smørrebrød.

Na procházku

Nevynechte ani návštěvu svobodného města Christiania ve čtvrti Christianshavn. Vraťte se zpět do roku 1960, éry hippies a všudypřítomné lásky a pohody. Tahle část Kodaně byla zřízena polonezávislou anarchistickou komunitou po roce 1971. Do prázdných budov bývalých kasáren vtrhli hippies a založili tu svůj mikronárod. Žijí tu volnomyšlenkáři, kteří provozují alternativní obchůdky a mají i své vlastní zákony.

Policie se několikrát snažila území vyklidit, bojují o něj také developeři. Největším problémem ale stále zůstává prodej drog. Oficiálně byl obchod s marihuanou zrušen v roce 2004, místní ale příliš netrápí. Trávu tu seženete na každém rohu, nejlépe však na hlavní třídě Pusher Street. Přesto je to místo velice klidné a určitě stojí za návštěvu.

Výlet do Švédska

Pokud budete mít ještě nějaký čas navíc, udělejte si výlet do Švédska. Přes Öresundský most se během půl hodiny dostanete do Malmö. Už jen samotná cesta je velké dobrodružství. Nasedněte na vlak a vydejte se na cestu po druhém nejdelším mostě na světě, který měří šestnáct kilometrů. Jízdenky do Malmö koupíte na hlavním vlakovém nádraží Copenhagen H v kioscích. Cesta trvá 35 minut a jízdenka stojí 79 DKK, zpět 110 SEK. Hned u nádraží si můžete půjčit kola a město si projet, nebo choďte pěšky. Vyrazte třeba na krásnou pláž. Typické švédské masové koule s bramborovou kaší jsou povinností.