Naše kosmetička Martina říká: Neodličování je ten největší hřích

Odličujete se poctivě každý večer? Víte, jaký máte typ pleti? Jak často chodíte na kosmetiku? Martina Vondráková, kosmetička z Bomton Jalta, prozradila například i to, čím pleti nejvíce škodíme.

Jak bezpečně poznáme svůj typ pleti?
Většinou podle toho, jak se pokožka projevuje. Pokud po odlíčení kůže táhne, máme pocit, že se musíme okamžitě něčím namazat, nebo kůže praskne, tak to je suchá pleť. Když se běhěm dne leskneme, nejčastěji na T zóně (čelo, nos, brada), tak je pokožka smíšená. Když se leskne celý obličej a máme sem tam i akné, jedná se o mastnou pokožku.

Jaké jsou nejčastější chyby v péči o pleť?
Především neodličování. Spousta lidí se bojí, aby neměli pokožku přemaštěnou, tak se raději vůbec nemažou. Také často nevědí, jaký je rozdíl mezi suchou pokožkou a tou dehydratovanou. Suché pokožce chybí kožní maz, vody má dost, naopak dehydratovaná pokožka má dostatek kožního mazu, ale chybí jí voda.

Jak to poznáme?
Dehydratovaná pokožka je taková papírová, hodně jemná na dotek. Suchá pokožka bývá červená a na dotek citlivá.

Co nejvíce pokožce škodí?
Určitě neodličování, nadměrné vystavování slunci a přehnaná péče. Co se týče vnějších vlivů, tak je to alkohol a kouření.

Jak často bychom měli chodit na kosmetiku?
Někomu stačí jednou za šest týdnů. Kdo nechodí na hloubkové čištění, tak může mít pocit, že potřebuje přijít znovu už po čtrnácti dnech. Ale obecně platí vždy po čtyřech týdnech.

Které kosmetické procedury jsou momentálně nejoblíbenější?
Nejvíc děláme takovou klasiku, která je u českých klientek velmi oblíbená a to je peeling, čištění a masáž. Hodně zákaznic preferuje také hloubkové čištění.

Když se na pleti projeví stres, jak s tím bojovat?
Pokožku hýčkejte, nejlépe nějakou intenzivní kúrou, jezte vitamin C, dávejte si masky s vitaminem C. Obecně pak pomáhají hydratační a rozjasňující produkty. Úžasnými pomocníky jsou masky a sérum. Pak samozřejmě pomáhá víc spát a pít hodně vody.

Jak hydratovat pleť, když nezvládáme potřebné množství vody vypít?
Můžete používat hydratační séra nebo masky, ale dodat pleti vodu zevnitř by samozřejmě udělalo lepší službu.

Odličovat se musíte opravdu každý den.

Co bychom měli jíst pro krásnou pleť?
Na akné většinou pomáhá, když vynecháte mléčné výrobky. Obecně ale platí, že když budete zdravě jíst, budete mít zdravou pleť. Pokud sháníte konrkétní potraviny, tak je skvělá okurka, je totiž plná vody. Dále avokádo a obiloviny.

Kdy je správné začít používat anti age produkty?
Pokožka se mění zhruba v 35 letech. Zákaznice už poznají, že pokožka je jiná, méně rozjasněná, není tak šťavatá, má hrubší strukturu, objevují se jamky a hrbolky, ztrácí jas a začínají se tvořit vrásky. Tehdy je dobré začít používat produkty určené na první vrásky, nebo na lepší strukturu pleti a rozjasnění. Ale není to u každého stejné. Někdo to potřebuje dříve, někdo později.

Které kosmetické rituály by měla dělat každá žena?
Samozřejmě se každý večer odličovat, používat denní a noční krém, ale může být jeden univerzální bez SPF. Také je důležité začít včas používat oční krém. Klidně už ve 22, 23 letech, protože okolo očí se kůže neustále hýbe a je velmi tenká. Určitě také chránit pokožku před sluncem a občas použít masku.