Ovládněte řeč těla. Víme, jak na to

Doba čtení: 4 min.

Věděli jste, že až 90% naší komunikace probíhá neverbálně, tedy beze slov? Řeč těla je důležitější, než si často myslíme. Když se ji naučíte správně používat, snadno tak dosáhnete, čeho chcete.

Správný postoj

Jednou z nejdůležitějších věcí při neverbálním projevu, je postoj. Stát byste měli rovně, sebevědomě, ale zároveň se nevyvyšovat nad ostatní, nebýt křečovití a rovní jako pravítko. Váš postoj by měl působit jistě, ale přátelsky.

Pokud prezentujete něco před tabulí, nestoupejte si úplně stranou. I když máte pocit, že nejdůležitější je to, co prezentujete, je to přesně naopak. Lidé si přišli poslechnout vás, nikoliv dívat se na prezentaci z projektoru. Tělem buďte stále natočení směrem k publiku, ne k tabuli ani k počítači.

Gesta

Pohyby rukou dají tomu, co říkáte, tvar a příběh a lidé budou více vnímat to, o čem mluvíte. Pokud budete jen nečinně stát s rukama svěšenýma podél těla, po dvou větách vás nikdo nebude poslouchat. Zároveň ale nesmějí být vaše gesta přehnaná, divoká a nepřirozená.

Gesty se dá dobře vyjádřit i váš postoj k protistraně. Když natočíte dlaně vhůru, aby bylo vidět i vaše zápěstí, naznačujete tím, že nejste pro druhé hrozbou, ale naopak jste mu otevření a rovnocenní či dokonce podřízení. To se hodí třeba při pracovním pohovoru.

Vnímejte

Během projevu mějte neustále na paměti, jak by se měl váš protějšek cítit. Stejně tak si dávejte pozor na svůj projev. Pokud například vidíte, že je druhý lehce nervózní, zkuste trochu ubrat. Možná jste na jeho vkus příliš dominantní. Sledujte své publikum a jestliže například uvidíte, že ztrácejí pozornost, řekněte něco zábavného, přejděte na další téma nebo je zapojte do diskuze.

Dopřejte svým posluchačům pohodlí, nestůjte s rukama překříženýma na hrudi, nekruťte nohy přes sebe. Nemluvte příliš nahlas ani moc potichu, chovejte se přátelsky, ale sebejistě. A hlavně, dívejte se ostatním do očí, tak je snadněji o svých kvalitách přesvědčíte.