15 tipů, jak si správně mýt a fénovat vlasy

Doba čtení: 3 min.

Mytí vlasů je absolutním základem péče. Jenže ne všichni jej provádíme správně.  I když si možná říkáte, že tak jednoduchou věc přeci zvládá každý, i tato činnost má svá pravidla. A to samé platí o fénování.

Mnoho věcí v životě děláme zcela automaticky a vůbec nad nimi nepřemýšlíme. Jednou z nich často bývá i mytí a fénování vlasů. Bohužel si ale neuvědomujeme, že i takto jednoduchým úkonem se dopouštíme mnoha chyb a škodíme si. Jestliže si přejete mít upravené, zdravé, pevné, lesklé a celkově krásné vlasy, musíte dodržovat několik pravidel.

Například byste neměli používat levné produkty z drogérie, které vlasy zatěžují a ničí nekvalitním složením. Měli byste pečovat o pokožku hlavy, správně si vlasy mýt a nezapomínat je fénovat. Ale víte, jak na to?

Naši kadeřníci Edita Majerová a David Vaněk pro vás připravili návod, jak si správně vlasy umýt a následně vyfénovat.

Jak si správně mýt vlasy:

1. Vlasy důkladně rozčesejte kartáčem, který je k vlasům šetrný a nevytrhává je.

2. Vlasy dostatečně namočte. Voda vlas otevře, a ten tak dokáže absorbovat vlasovou péči.

3. Do dlaní aplikujte přiměřené množství šamponu, který je vhodný pro vaši pokožku hlavy. Množství produktu záleží na délce vlasů, úplně ale stačí velikost lískového nebo vlašského ořechu.

4. Šampon rozpěňte v dlaních.

5. Myjte vlasy šetrně. Začněte s mytím pokožky hlavy pomocí dlaní a bříšek prstů, vše provádějte jemně. Mokrý vlas je nejvíc nachýlný k poškození.

6. Pěnu promačkejte i do délek vlasů. Pokud šampon příliš nepění, přidejte vodu. Nikdy nepřidávajte šampon.

7. Důkladně opláchněte! Pokud šampon nevypláchnete dostatečně, pokožku to bude dráždit a mohou vznikat problémy jako podráždění nebo svědění kůže.

8. Vlasy umyjte tímto způsobem vždy 2x. Prvním mytím odstraňujete z vlasů hrubé nečistoty, proto šampon pění podstatně méně než při druhém mytí, kdy odstraňujete z vlasů zbylé nečistoty.

9. Naneste kondicionér na celou délku vlasů a vlasy pročešte. Nechte působit 2 minuty a poté důkladně opláchněte.

Vyzkoušejte třeba šampon vhodný pro všechny typy vlasů od značky Oribe. K zakoupení tady.

Po umytí je velmi důležité vlasy vyfénovat. Správnou technikou foukání se povrch vlasu uhladí, a předcházíte tak třepení vlasů. Vyfoukání vlasů je důležité zejména pro pokožku hlavy. „Představte si svou pokožku hlavy jako les. Když zaprší a z horké země stoupá pára, začnou rašit houby a plísně. S pokožkou je to stejné. Vlhko u pokožky hlavy napomáhá k tvorbě mikroorganismů. Když se přemnoží, kožní buňka se může začít rychleji štěpit a to vede k problémům pokožky,“ upozorňuje kadeřnice Edita.

Jak správně vyfoukat vlasy:

1. Vlasy vyfoukejte ihned po umytí. Nenechávejte je více než 10 minut v turbanu.

2. Přebytečnou vodu z vlasů opatrně vymačkejte do ručníku. Použijte oblíbený styling, ideálně s termoochranou.

3. Vlasy foukejte zhruba 15 centimetrů od hlavy a ne příliš horkým vzduchem.

4. Fén přikládejte hubicí k vlasům tak, aby vzduch vedl od kořínků ke konečkům. Uhladíte tím povrch vlasu.

5. Vlasy vysušte cca na  90 %. K požadovanému tvaru účesu si můžete pomoci nakláněním hlavy a prsty nadzvedávat vlasy pro objem účesu.

6. Vlasy uhlaďte ještě pomocí kartáče a dotvarujte do požadovaného účesu.

Vlasy fénujte ideálně přes kulatý kartáč. Třeba tento od Oribe. Koupíte tady.