3 tipy, jak se protáhnout během práce

Doba čtení: 3 min.

Sedavé zaměstnání má čím dál více lidí. U svých pracovních stolů, na schůzkách nebo během oběda v kantýně pak dohromady prosedí i 18 hodin denně. Pokud se to týká i vás, máme pro vás pár tipů, jak se v práci pravidelně protahovat a vyzrát tak nejen na bolavá záda.

Asi všichni dobře víme, že pohyb je důležitý pro naše tělo i mysl. Jenže dostat se v pracovním koloběhu do posilovny bývá těžké. Museli byste vstávat brzy ráno a zacvičit si ještě před odchodem z domova nebo počítat s tím, že si naplánujete fyzickou aktivitu až na odpoledne, ale o to později přijdete domů. Což se nám ne vždy chce.

Sezení má ale z dlouhodobého hlediska velmi špatný vliv na naše zdraví i přes to, že cvičíme pravidelně. Zvyšuje se riziko vzniku cukrovky nebo srdečních onemocnění. Proto se snažte sezení během dne omezit na minimum. V MHD můžete klidně chvilku postát nebo jít do práce pěšky či jet na kole. Teď v létě by to neměl být žádný problém. I počítač můžete mít u vyššího stolku, u kterého můžete stát. Pro tělo to bude příjemná změna. A co dalšího můžete udělat?

1. Lepší držení těla

Pokud se stále hrbíte, něco vás bolí a jste ztuhlí, zkuste zapracovat na své rovnováze. Mnoho odborníků doporučuje metodu, při které napodobujete pohyby dítěte, konkrétně tedy lezení po čtyřech. Tyto pohyby znovu aktivují váš nervový systém a tělo začne zase správně fungovat. Zlepší se nejen vaše rovnováha, ale také pružnost a držení těla.

2. Neztuhnout

Když celý den sedíme, různě se na židli kroutíme, všechny pohyby omezíme na minimum a naše svaly a celé tělo pomalu tuhnou. Zkuste si nastavit pravidlo třiceti minut. Každou půlhodinu vstaňte od stolu a něco udělejte. Zajděte se nadechnout čerstvého vzduchu, napijte se nebo udělejte deset dřepů. Zabere to chviličku, ale nedovolíte tělu, aby úplně zakrnělo. Při telefonování zkuste chodit.

3. Bolavý krk

Sezení u počítače nás nutí k nepřirozenému držení těla. Hlavu vystrkujeme dopředu, takzvaně na želvu. Ohnutý krk máme i v případě, kdy se díváme do mobilu. Z toho nás bolí tedy nejen za krkem, ale i celá záda a mohou se objevit také dýchací potíže. Krční svaly jsou hodně namáhané, proto se snažte pravidelně protahovat šíji a trapézy. Dlaněmi tlačte proti hlavě a hlavu proti rukám. Hlava přitom musí být úplně rovně. Aplikovat můžete také jemné půlkruhové kroužení hlavy. Uvolníte tím  krční svaly, oběh a dokonce i stimulujete mozek.