Jak si udržet životní spokojenost?

Doba čtení: 3 min.

Mnoho průzkumů o životním štěstí či spokojenosti prozrazuje, že život je krátký a těžký a my s ním nejsme příliš spokojení. Ale je to vůbec možné? Můžeme nechtít ani moc, ani málo a prostě být v pohodě?

Uděláme si malý test. Je podle vás život krátký, nebo dlouhý? A je těžký, nebo snadný? Tyhle otázky položil Michael Norton, profesor z Harvardu, mnoha dobrovolníkům. Byli mezi nimi různé osobnosti jiného věku, pohlaví, národnosti či profese. A naprostá většina uvedla, že život je podle nich krátký a těžký. Těch šťastlivců, kteří si myslí, že život je naopak dlouhý a snadný bylo pouze pět procent.

A jak byste odpověděli vy? Na tomto průzkumu bylo zajímavé, že i bohatí lidé, kteří mají zajímavou práci a šťastnou rodinu uvedli, že život není snadný. I když by se tedy na první pohled mohlo zdát, že právě oni budou ve svém životě spokojení, tak jednoduché to není. Podle čeho tedy můžeme určovat naše životní štěstí či tu stále omýlanou spokojenost? Je vůbec možné jí dosáhnout?

Čekání na pochvalu

Loni v létě proběhl u nás v Česku průzkum o tom, jak jsou lidé spokojeni se svým životem. Vyšlo najevo, že více než dvě třetiny obyvatel České republiky, celých 68 procent, jsou spokojeny. Podle průzkumu jsou mezi těmi spokojenějšími voliči Pirátů, studenti a dosud svobodní, naopak méně spokojení jsou například voliči KSČM nebo důchodci.

Naši spokojenost ale často ovlivňují také vnější okolnosti, jako například uznání. Sami si neuvědomujeme, jestli se nám náš život líbí a baví nás. Čekáme, až nás někdo pochválí a teprve pak s tím dokážeme souhlasit. Například v práci. Máte fajn práci, která vás baví. Ale ostatním se zdá, že byste měli dělat něco jiného a stále vám to opakují. Proto je dost pravděpodobné, že ani vy se svou prací nebudete úplně spokojení a budete čekat právě na to uznání a pochvalu.

Pokud budete ale celý život čekat, až vás něco za něco pochválí, až dostanete od přátel nebo rodiny povolení, že něco můžete, pokud se budete stále s ostatními porovnávat, je to cesta do pekel. Tímto způsobem nikdy šťastní ani spokojení nebudete.

Jednou z důležitých ingrediencí úspěchu je vytrvat a nenechat se odradit. Odborníci také radí, že nemáme čekat na AŽ, ale užívat si život takový, jaký je zrovna teď. Radovat se z maličkostí a nemalovat si svou budoucnost příliš na růžovo. Když změníme svoje každodenní a vlastně rutinní aktivity tak, aby nás více bavily, budeme hned spokojenější.