5 tipů, jak posílit imunitu

Doba čtení: 3 min.

Imunita. Jedno z nejvíce používaných slov dnešních dní. Jak ji posílit snadno a rychle, a předejít tak zbytečným onemocněním?

Naši imunitu ovlivňuje z velké části stresový hormon kortizol. Když se dostaneme do nečekané situace, kortizol nám pomůže ji zvládnout. V tu chvíli ale oslabuje náš imunitní systém. Negativně ovlivňuje také metabolismus, tělesnou hydrataci či krevní tlak.

I když to je nyní mnohem těžší než kdy dříve, snažte se být ve stresu co nejméně. A naopak dělejte všechno proto, aby se vás dobrá nálada a pocit spokojenosti a klidu drželi co možná nejdéle. Zároveň se snažte svou imunitu posílit, ať jste zdraví. Jak na to?

1. Spánek

Věděli jste, že naše společnost trpí spánkovou prokrastinací? Jenže spánek je obrovsky důležitý pro naše tělo i mysl. Je zadarmo, je snadný a umíme ho všichni. Přesto se mu často bráníme a považujeme ho jen za nutné zlo. Jak se naučit znovu sladce spát, si přečtěte tady. Naučte se správnou spánkovou hygienu, tedy choďte spát každý den ve stejnou dobu a vstávejte vždy po 7-8 hodinách.

2. Zdravé jídlo

Správná strava je základem každého zdravého těla. Teď byste opravdu měli jíst pravidelně, menší porce a ideálně nic smaženého, žádné uzeniny, sladkosti nebo průmyslově zpracované potraviny. Jezte hodně ovoce a zeleniny, dbejte na dostatek bílkovin, k tomu správný poměr sacharidů a také pijte hodně čisté vody.

3. Vitamíny

Dbejte na dostatečný příjem vitamínů C, A a E, které jsou silnými antioxidanty a chrání nás před stresem a škodlivými látkami. Velice důležitý je také vitamín B a D, zinek a hořčík. Jezte hodně ovoce a ryb. Imunitu skvěle posílíte také díky vitamínovým infuzím. Pokud se cítíte unaveně, přepracovaně a vyčerpaně, jsou vitamínové infuze pro vás to pravé. Tato velice rychlá, ale účinná terapie vás nastartuje, zbaví únavy a posílí imunitu. Jak to funguje, si přečtěte tady.

4. Pohyb a vzduch

Fyzická aktivita má na naše tělo i mysl naprosto úžasný vliv. Během cvičení z těla vyplavujeme endorfiny, a proto se pak cítíme naprosto skvěle. Navíc jsme díky tomu silnější, pružnější, odolnější a máme lepší fyzičku. Zkuste kombinovat rychlejší cardio třeba s klidnější jógou. Nezapomínejte ani na procházky v přírodě. Nebo vytáhněte kolo, dokud není venku metr sněhu.

5. Masáže

Tělo je úžasný systém a platí pravidlo, co mu dáte, to vám vrátí. Proto se o svá těla starejte opravdu s láskou a tentokrát věnujte pozornost sami sobě více než dříve. Každý den byste měli alespoň několik minut odpočívat, naslouchat svému dechu, číst si knížku, pustit si film, uvařit si dobré jídlo nebo si dát dlouhou koupel. A nezapomínejte ani na blahodárné masáže! Které jsou nejlepší? Vybrat si můžete tady.