5 zásad správné ochrany před slunečními paprsky

Doba čtení: 5 min.

Všichni dobře víme, že opalovací krémy chrání naši pokožku před škodlivým UV zářením. Kvalitní opalovací krémy, balzámy, oleje a pudry tyto paprsky blokují a jsou proto opravdovou nezbytností v našich kosmetických taštičkách. Na Bomton Beauty až do konce srpna dostanete k nákupu produktů řady Sun Care od Institut Esthederm Sunshine Care Powder v hodnotě 1375,- zdarma!

Proč se chránit?

Každodenním používáním UV ochrany dokážeme efektivně snižovat riziko vzniku rakoviny kůže až o polovinu. Naopak poškození sluncem z UV záření způsobuje stárnutí pokožky, změny její barvy, struktury a odbourávání kolagenu, což přispívá k jejímu ochabování a vráskám. Studie ukazují, že lidé mladší 55 let, kteří si pravidelně aplikují UV ochranu, mají o 24 % menší šanci, že se u nich projeví výše zmíněné známky stárnutí. Pojďme se spolu podívat, jak a čím správně chránit největší orgán lidského těla, ale i jak o sebe ve velkém horku pečovat.

Čím se chránit?

Pokožka

Zjednodušeně? Co nejvyšším UV faktorem s co nejkvalitnějším složením. Obě tyto podmínky perfektně splňuje řada sluneční péče Sun Care od Institut Esthederm. Filozofie značky vychází z respektování přirozených procesů kůže a celého organismu. V nabídce proto najdete sluneční ochranu pro všechny typy pokožky. Pigmentové skvrny? Tón pleti krásně sjednotí Photo Regul. Citlivá pokožka celého těla? Mléko Adaptasun pokožku naučí, jak se správně adaptovat na slunce, a tak se rychleji, intenzivněji, a přitom bezpečně a zdravě opálit.

Toužíte se slunci vyhýbat co nejvíce? Krém No Sun s ultra vysokým faktorem ochrání i pokožku, která se slunečnímu záření nesmí vystavovat. Pro každý typ pokožky zaručuje Institut Esthederm kvalitní a účinnou ochranu před sluncem.

Vlasy

Vlasy nás na rozdíl od pokožky nepálí, UV paprsky ale narušují vlasovou strukturu a zanechávají naše krásné prameny suché, poškozené a slabé. Co nejdříve proto do své vlasové péče přidejte víc hydratace. Vlasovou masku si dopřejte klidně jednou týdně. Kérastase Masque Aprés-Soleil vlasy dostatečně vyživí, chrání jejich barvu a dodá extra ochranu před UV paprsky. Sáhnout také můžete po after-sun péči speciálně vyvinuté pro eliminaci následků pobytu na slunci. SACHAJUAN Hair After the Sun dodá vlasům unaveným ze slunce potřebnou hydrataci a sílu. Věděli jste, že maz, který vaše vlasy přirozeně produkují, je navíc i chrání před sluncem?  V teplejších měsících proto zkuste oddálit jednotlivá mytí vlasů.

Zejména po plavání v bazénu nebo moři aplikujte do mokrých vlasů výživný olej, nebo balzám. Pak ošetřené vlasy učešte do drdolu, nebo copu, čímž vytvoříte ochrannou bariéru před sluncem a zároveň udržíte vlasy hydratované po zbytek dne. Doporučujeme například obnovující a hloubkově pečující olej Oribe Gold Lust, nebo Olaplex Bonding Oil , který opravuje vlasová vlákna a chrání je před teplem. Jste spíše na balzámy, než oleje? Tak to se vám bude líbit novinka od SACHAJUAN, Hair in The Sun, která je navíc i voděodolná.

Oči

Nezapomínejte na ochranu očí a očního okolí. Největší výhodou nošení slunečních brýlí je, že chrání vaše oči před ultrafialovým zářením. UV světlo může mít škodlivé účinky na oční víčko, rohovku, čočku i sítnici. Navíc nezáleží na tom, jestli je léto, nebo zima, slunečno nebo pod mrakem.  Vždy jsme vystaveni ultrafialovému záření. Při výběru proto volte modely, které uvádí, že blokují 99-100 % UV paprsků. Funkce polarizace pak dokáže blokovat sluneční odrazy a ulevit tak vašim očím ještě víc.

Tělo

Kromě správného výběru opalovacích produktů je nezbytné myslet i na fyzickou blokaci slunečních paprsků. Klobouk, šátek, nebo lehké lněné kalhoty a košile v těch největších vedrech ve městě nebo u moře opravdu oceníte. Len zaručí, že bude vaše pokožka dýchat. Dokáže navíc dobře absorbovat nadměrnou vlhkost a zároveň rychle schne. Už žádné studené skvrny od potu!

Kdy se slunci vyhýbat?

V ideálním případě se doporučuje omezit pobyt venku v čase od 10:00 do 16:00. Právě v tomto rozmezí jsou UV paprsky nejsilnější. V létě si proto plánujte aktivity na dopoledne, nebo na pozdější odpoledne.

Jak správně načerpat dostatek vitamínu D?

Chcete zodpovědně používat UV ochranu, ale také absorbovat dostatek vitamínu D? Protože jsou UVB paprsky nezbytné pro tvorbu vitamínu D, opalovací krémy můžou bránit pokožce v jeho produkci. Naštěstí i při delším pobytu na slunci s UV ochranou dokáže naše tělo vytvořit dostatek vitamínu D. Základem je pravidelné vystavování se slunečním paprskům v kratších intervalech, například 3x za týden na 15 minut.

Čím doplnit tekutiny?

Pokud jde o to, co hydratuje tělo nejrychleji, je nejlepší volbou voda, ale také třeba ředěné 100% ovocné šťávy (napůl voda, napůl džus). Nápoje jako soda, mléko nebo 100% šťáva obsahují další látky, které vstřebávání hydratace zpomalují, a s ní i náš metabolismus. A to opravdu nepotřebujeme.

Klíčem k udržení hydratace v letních vedrech je pravidelné pití menšího množství vody po celý den. V létě s sebou proto doporučujeme pořád mít láhev s vodou, nebo čerstvé ovoce. A v kabelce pro každý případ nosit kvalitní UV péči. Vše nezbytné najdete na www.bomtonbeauty.cz . Užijte si léto!