5 zdravých potravin, které nám můžou uškodit

Tváří se jako zdravé, ve skutečnosti je to ale trošku jinak. V záplavě všech gluten free nebo sugar free potravin se najde spousta těch, jejichž konzumace nám může spíš uškodit. Které to jsou?

1. Raw potraviny

Jíst dlouhodobě syrové potraviny není pro naše tělo úplně přirozené. Některé potraviny jsou zkrátka lépe stravitelné, když jsou tepelně upravené. Pod označením raw se navíc skrývá spousta cukru. Najdete ho například v agávovém, datlovém nebo javorovém sirupu. Ve velkém množství pro tělo není vůbec vhodný.

2. Džusy

Myslíte si, že fresh džus je zdravá věc, která vám nijak neuškodí? Jenže jestli ráno pravidelně pijete džus ze dvou jablek, pomeranče, jednoho banánu a několika hrstí semínek, můžete pomalu začít tloustnout. Takový džus vypijete za minutu, ale objemově stejné množství byste na posezení jen těžko snědli. Cukr z jednoho jablka nevadí, pokud ale vypijete šťávu z několika jablek, je v něm cukru jako pro deset lidí.

3. Agávový sirup

Nahradit cukr přírodním sladidlem není špatně, ale například agávový sirup obsahuje 70% fluktózy, což je ten nejhorší cukr, jaký existuje. Tělo si s fruktózou neumí poradit a odbourává ji podobně složitě jako třeba alkohol.

4. Pečivo bez lepku

Pokud nemáte celiakii, není nutné si kupovat bezlepkové potraviny. Lepší bude, když se nebudete každý den cpát rohlíky a těstovinami, ale budete je považovat za sváteční záležitost.

5. Ořechy

Mlsání chipsů u televize jste vyměnili za oříšky a myslíte si, že žijete zdravěji? Bohužel to tak úplně není. Ty solené logicky obsahují hodně soli a navíc jsou často pražené na nekvalitních olejích. Dejte si raději čerstvou zeleninu, nebo vůbec nic.