6 tipů, jak dostat své hormony do rovnováhy

Doba čtení: 4 min.

Pokud vás trápí například únava, stres, jste často podráždění a navíc máte pár kilo navíc, dost možná za to můžou hormony. Respektive jejich nerovnováha. Poradíme vám, jak dát všechno zase snadno do pořádku. Drobné změny často mívají velký smysl.

1. Nestresovat se

Když se nervujeme, adrenalin a kortizol jsou v pozoru a jejich nadměrná činnost může vést k obezitě nebo přispět ke kardiovaskulárním chorobám. Nadbytek kortizolu pak často způsobuje nespavost nebo úzkosti. Zkrátka nic dobrého. Tak se snažte všechno brát s klidem, i když je to někdy hodně těžké.

2. Kvalitní spánek

Kvaitní spánek je rozhodně jedním z důležitých faktorů hormonální rovnováhy. Pokud není dostatečný nebo kvalitní, nedělá to našim tělům vůbec dobře. Jsme podráždění, máme špatnou náladu, pleť je povadlá a bez barvy a je to často také příčina toho, proč se nám nedaří zhubnout. Snažte se tedy, aby váš spánek byl pravidelný, spěte alespoň sedm hodin denně a před spáním žádné e-maily ani Instagram.

 

Noční regenerační kúra pečuje o vaše vlasy během spánku. Over Night Repair, Sachajuan, 1090 Kč. Koupíte TADY

3. V noci jedině tma

Aby byly vaše hormony v rovnováze, nesmíte jim jejich práci dělat ještě těžší. To znamená, že byste měli dodržovat střídání dne a noci, tedy světla a tmy. Právě sledováním televize a zíráním do obrazovky počítače nebo telefonu před spaním zhoršujeme vyplavování spánkového hormonu melatoninu. Tělo se pak na spánek nedokáže připravit a trvá mu to mnohem déle.

4. Hýbejte se

Že bychom se měli pravidelně hýbat, asi víme všichni. V případě hormonů to ale platí dvojnásob. Přitom úplně stačí jen malá a pravidelná dávka jakéhokoliv pohybu. Díky cvičení navíc zůstávají spát hormony, které způsobují ty neukojitelné chutě na všechno možné. Procházky v přírodě zase redukují kortizol, tedy stresový hormon. Tak vstávejte a hýbejte se!

Pokud chcete teď pro svoje těla něco udělat, můžete vyzkoušet individuální lekce v našem Bomton Power Concept. Maximální kapacita jsou dva lidé, což je ideální způsob, jak si zacvičit s partnerem nebo s kamarádkou. Tak neváhejte a rezervujte si svou lekci na: www.powerconcept.cz/rezervovat/

Pokud se za každý úspěch odměňujete zmrzlinou a každý neúspěch zajídáte čokoládou, neděláte dobře. Cukry nejenže můžou za kila navíc a špatnou pleť, pokud jich ale máte v těle více, než je zdrávo, hodně to zamává i s hormony. Například je narušen správný průběh ovulace, zhoršuje se průběh PMS a nebo si můžete způsobit nepravidelnou menstruaci. Takže sladkého opravdu pomálu.

6. Sex ano!

Nejen že sexuální hrátky jsou zábavné, ale jsou navíc zdraví prospěšné. S partnerem se báječně propojíte, právě třeba díky hormonu oxytocinu. Serotonin zase způsobuje romantickou lásku a náklonost. Při sexu se vyplavuje také dopamin, to je příjemný pocit ve vašem mozku. Pokud zrovna chuť na sex nemáte, můžete se alespoň objímat. To funguje také.