8 rychlých tipů pro krásné vlasy

Doba čtení: 3 min.
jak mít zdravé vlasy

Kadeřnictví jsou bohužel stále zavřená, proto jsme pro vás připravili seznam jednoduchých tipů, jak můžete mít krásné vlasy i díky domácí péči.

Používáte pravidelně kondicionér nebo masku a máte pocit, že víc už pro své vlasy udělat nemůžete? Věřte, že za kvalitou vlasů se skrývá i jídlo nebo stres. Když se budete držet našeho návodu, vaše vlasy to okamžitě pocítí a budou konečně zdravé už od kořínků.

1. Teplota vody

Mnoho z nás si – a teď v zimě obzvlášť – libuje ve sprchování teplou až horkou vodou. A jistě stejnou teplotou myjete i své vlasy. Jenže právě horká voda může za to, že se vlasy pak více mastí. Zkuste proto teplotu vody trochu snížit a mýt vlasy spíše vlažnou vodou.

2. Horký vzduch

To samé jako u vody platí také o vzduchu. Pokud vlasy po každém mytí fénujete, děláte jedině dobře. Ale myslete na to, že vzduch by neměl být příliš horký, aby vlasy zbytečně nevysušoval. Investujte také do kvalitního fénu s ionizátorem, který umožňuje nastavení teploty. Vlasy fénujte na nejnižší teplotu a fén držte alespoň 20 cm od hlavy. Zaměřte se hlavně na kořínky vlasů, konečky se snadno přesuší. A nezapomínejte na používání termo sprejů, které vlasy před horkým vzudech chrání.

Vyzkoušejte třeba Termoochranné sérum Kérastase Genesis Defense Thermique.

3. Stres

Bohužel za kvalitu vlasů může nejen správná péče, ale také to, jak se cítíme. Rychlý životní styl, málo spánku a mnoho stresu způsobují třeba padání vlasů. Viníkem je stresový hormon kortizol, který způsobuje zúžení cév a nedostatečné prokrvení pokožky, kvůli čemuž k vlasům neproudí výživa a ony pak slábnou a buď vypadávají, nebo vůbec nerostou. Snažte se proto častěji odpočívat, vypínat hlavu, relaxovat a jednou za čas zařaďte i masáž hlavy, která pokožku prokrví.

4. Peeling

Jednou z největších novinek na trhu s vlasovými produkty jsou právě vlasové peelingy. A jelikož kvalita vlasů velmi úzce souvisí s kvalitou pokožky hlavy, určitě byste si měli peeling pořídit domů a zařadit jeho používání do pravidelné péče o vlasy. Vlasový peeling totiž zbaví pokožku hlavy odumřelých buněk a zbytků mazu. 

5. Jídlo

Ani ta sebelepší kosmetika nenahradí kvalitní jídlo. Proto nezapomínejte na výživu vlasů zevnitř těla a  zařaďte do jídelníčku zinek, kyselinu listovou a železo. Pravidelně jezte ryby, sóju, ořechy nebo drůbež.

6. Gumičky

I správná gumička může ovlivnit to, jak budou vaše vlasy vypadat. Silné pnutí gumičky vlasy zatěžuje a ničí. A pokud nosíte vlasy svázané i v noci, počítejte s tím, že se můžou vlasy polámat. Používejte proto takové gumičky, které vlasy nelámou a příliš nestahují. Ideální jsou ty gumové, které jsou díky svému materiálu a zatočení šetrné k vlasům.

 

7. Kondicionér

Používání kondicionéru by mělo být samozřejmostí. Šampon totiž z vlasů odstraní nečistoty a mastnotu, ale vlasovou kutikulu nechává otevřenou. Právě kondicionér poskytne vlasům následnou péči a vlas uzavře. Díky tomu jsou vlasy hebké a lesklé. Podobně fungují i masky nebo kúry, které používejte zhruba jednou týdně. 

8. Kadeřnictví

I když to teď není možné, jakmile se brány kadeřnictví otevřou, určitě tam vyrazte. Domácí péče je sice fajn, ale kadeřník je odborník, proto dokáže perfektně zhodnotit stav vašich vlasů a doporučit vám péči přímo na míru. A zastřihávání konečků nebo barvení odrostů určitě doma nezkoušejte.