Zimní péče o vlasy: Jak se zbavit elektrizování a které produkty používat

Doba čtení: 5 min.

Jak se starat v zimě o vlasy? Jak se zbavit otravného elektrizování? A které produkty používat? 

Zimní období může za to, že naše vlasy ztrácejí kvalitu, hydrataci, častěji elektrizují. A nejen vlasy, ale také pokožka na obličeji i těle je sušší než obvykle. Musíme jim proto věnovat extra péči. Za elektrizování může třeba i taková „drobnost“, jako je špatný kartáč. Hydrataci pak zase podpoří správná aplikace šamponu a kondicionéru.

Proč nám elektrizují vlasy a jak se toho zbavit?

Právě v zimních měsících nám vlasy elektrizují nejvíce z celého roku. Důvodem je především chladno a studený vzduch, kvůli čemu jsou vlasy dehydratované a vysušené. Aktuální teploty pod nulou situaci jenom zhoršují.

„Elektrizování vlasů se zbavíte jedině tak, že budete používat kvalitní produkty – šampon a kondicionér, občas také masku. Ta dodá vlasům potřebné živiny a hydrataci,“ vysvětluje kadeřnice Markéta. „A určitě nepoužívejte umělohmotné hřebeny. Nejlepší volba jsou kartáče s přírodními štětinami nebo antistatické hřebeny,“ dodává kadeřnice Natálie.

Vyzkoušejte třeba Smoothing Mask od Moroccaoil. Vlasová maska pro uhlazení a výživu suchých a nepoddajných vlasů. Koupíte tady.

Jaké čepice nosit?

Pokud budete nosit pokrývku hlavy z nekvalitních materiálů, buďte si jistí, že se elektrizování nezbavíte. Kvalitní čepicí či kloboukem navíc vlasy chráníte před mrazem nebo sněhem. „Je důležité používat opravdu kvalitní materiály, ideálně přírodní, nebarvené, nebo barvené přírodním barvivem. Zkuste třeba 100% bavlnu,“ radí kadeřnice Lenka. „Můžeme nosit i čelenky, kdy máme zakryté jen uši a pokožka hlavy dýchá, potom vlasy méně elektrizují,“ dodává kadeřnice Markéta.

Jak o vlasy pečovat?

Každý vlas je jiný, takže základem je správná diagnóza vlasu a vlasové pokožky. Díky tomu budete vědět, jak přesně se o své vlasy starat a které produkty používat. U mytí je důležité, abyste šampon a kondicionér správně aplikovali. „Šampon by měl být rovnoměrně aplikován na vlasovou pokožku, aby byly jeho účinky stoprocentní. Vlasy myjte vždy dvakrát. První mytí vlas zbavuje povrchových nečistot, jako je například prach, druhé mytí odstraňuje z vlasu a vlasové pokožky maz,“ radí Natálie.

„Šampon je pak třeba důkladně vymýt, pokud to neuděláte, pokožka bude svědit a vlasy se rychleji zmastí. Kondicionér aplikujte po každém mytí, uzavírá totiž vlasovou kutikulu (vrchní vrstva vlasu),“ dodává Natálie. Lenka k tomu říká: „Kondicionér používejte proto, aby uzavřel povrch vlasu, čímž v něm uzamkne prospěšné látky ze šamponu a vlasy nebudou tolik náchylné ke škodlivým složkám z okolního prostředí.“

Dalším důležitým krokem je vysušit vlasy fénem. „Tak vysušíte vlasy stejně po celé hlavě, čímž se prodlužuje doba mezi mytím. Pokud totiž necháte vlasy přirozeně uschnout, nebo jdete spát s mokrými vlasy, hrozí, že neuschnou rovnoměrně a rychleji se kvůli tomu mastí, lámou nebo se zapaří pokožka hlavy,“ upozorňuje Lenka. Při fénování je pak důležité používat kvalitní fén a sprej, který chrání vlas před tepelnou úpravou.

Rady a tipy podle Markéty:

  1. Používejte kvalitní šampon a kondicionér podle typu vlasů, občas i masku. 
  2. Nechoďte spát s mokrou hlavou, nebo aspoň vysušte vlasy u hlavy. 
  3. Používejte kvalitní fén s ionizátorem, vysuší vlasy rychleji a je šetrnější.
  4. Před foukáním použijte péči pro tepelnou úpravou, vlasový olej a mléko. 
  5. Češte si vlasy správně. Nejprve od konečků a potom k hlavě. Používejte kartáč s kančími štětinami a nebo úžasný Tangle teezer.
  6. Používejte gumičky, které vlas neskřípnou, třeba Invisibobble, nebo si učešte volnější culík.

Které produkty teď používat a které naopak vynechat?

„V zimě jsou vlasy i pokožka hlavy sušší, takže je dobré vynechat produkty s obsahem mořské soli (produkty pro beach waves), které vlasy ještě více vysuší. Naopak je důležité vlasy hydratovat a pravidelně čistit – detoxikovat,“ upozorňuje Lenka.

Vhodné jsou například produkty Anti Pollution šampon a kondicionér od Sachajuan, které zároveň chrání vlasy před škodlivými vlivy ze vzduchu. 

Jednou za čas na vlasy aplikujte masku, která vlasům dodá chybějící hydrataci. Díky tomu budou méně elektrizovat. Nezapomínejte ani na vlasový olej, který aplikujte po mytí. „Při tepelné úpravě používejte termoochranný sprej,“ radí Natálie.

„Při každém fénování používejte také stylingový krém nebo jiný podobný produkt, který vlas obalí a nebude pak tolik elektrizovat. Váš kadeřník vám s výběrem pomůže,“ dodává Lenka.

Jak bojovat v tomto období s padáním vlasů?

Padání vlasů v tomto období je zcela běžné. Navíc je mnoho z nás nyní více ve stresu, což je další běžná příčina. „Je normální, že denně vypadne až 100 vlasů. Když vlasy budou vypadávat více než obvykle, doporučila bych zajít k odborníkovi (trichologovi), který se touto problematikou zabývá,“ radí. Kadeřnice Natálie k tomu dodává: „Preventivně používejte přípravky, které bojují proti vypadávání vlasů, a také vhodné doplňky stravy.“

3 druhy vypadávání vlasů:

  1. Vlas vypadne bez kořínku a hned ho nahradí nový narůstající vlas.
  2. Vlas, který vypadne i s kořínkem a další už nenaroste.
  3. Spící vlas, který vypadne bez kořínku, kořínek se uzavře a za několik let z něj vyroste nový vlas. Proto je dobré kořínky průběžně „probouzet“. V tom vám pomůže třeba Hair Control Treatment od Sachajuan, který obnovuje kořínky vlasů a podporuje růst nových vlasů.

Více o vypadávání vlasů a jak proti tomu bojovat, si přečtěte tady.