Fashion must have: Slaměný klobouk

Doba čtení: 3 min.

Klobouk je skvělý módní doplněk. Nejenže váš outfit pozvedne na vyšší level, ale zároveň zakryje to, co nemá být vidět. Třeba v případě bad hair day nebo ve dnech, kdy se potřebujete schovat před sluncem. Tohle léto vám bude dělat společníka nejen na pláži.

Slaměný klobouk má dlouhou historii. Nelze jednoznačně říci, koho jako první napadlo použít slámu právě k výrobě klobouků, ale odhaduje se, že první slamáky se nosily v Asii na rýžových polích. Tamní dělníci se tak chránili před sluncem. V Evropě nosili slaměné klobouky nejprve pouze muži, u žen se objevily až v 17. století s vázáním pod bradou. Což je mimochodem velice praktické a také stylové.

Na konci 19. století se na trhu objevil slaměný kovbojský klobouk. Největší slávu slamákům ale přinesl až americký prezident Theodor Roosevelt. V roce 1906 si jeden vzal na návštěvu Panamského průplavu a klobouk získal označení „panama hat“. O pár desítek let později se stal nejvíce vyváženým produktem Ekvádoru.

O dalších pár let později se slamák dostal až na přehlídková mola. Může za to především Karl Lagerfeld, který byl v roce 1976 krativním ředitelem značky Chloé. Navrhnul outfit bílých šatů a slamáku, který se okamžitě stal hitem a nesmrtelným módním doplňkem. V 90. letech se pak slaměné klobouky dostaly i do haute couture kolekcí. Dior zase představil klobouk s ohromně širokou krempou. Takové dnes navrhuje například Jacquemus.

Proč si ho pořídit?

Slamák je ideální doplněk do letního počasí. Můžete se v něm skrýt před sluncem, chrání vaše vlasy před slunečními paprsky (proč je to důležité, si přečtěte v tomto článku) a navíc sluší snad každému. I obyčejné bílé šaty budou ve spojení s ním vypadat maximálně stylově. Ve slamáku si můžete vyrazit do práce, na schůzky, procházky městem, na pláž, na večírek i na koncert. Slamák prostě musíte mít!