Jak konečně dodržet novoroční předsevzetí?

Doba čtení: 3 min.

Říká se, že optimista je ten, kdo si na příští rok dělá plány. Jelikož nikdo z nás neví, jaký rok 2021 bude, pojďme ho pojmout tentokrát trochu jinak. Pojďme zkusit být lepší. Tak, jak si přejeme a dlouho po tom toužíme. Víme, jak si dát letos předsevzetí, které konečně dodržíte.

Asi to známe všichni. Konec prosince strávíme na gauči při sledování televize s mísou bramborového salátu na břiše. Aby toho nebylo málo, všechno zapíjíme vaječňákem, pivem nebo vínem. Cvičit nás nikdo nedonutí, protože to přece nemá smysl, cvičit na konci roku. S kouřením sekneme také až v lednu. A vlastně všechny velké změny necháme raději na první měsíc nového roku.

Plánujeme si, jak budeme konečně lepší, jak nám to bude slušet v létě u moře, jak se budeme cítit dobře, budeme zodpovědní, nikdy na nic nezapomeneme a hlavně – budeme se konečně mít rádi takoví, jací jsme. Leden se pak nese ve znamení nových povinností v práci, pomáhání dětem se školou a do toho chodíme každé ráno běhat, odpíráme si alkohol a každý večer se učíme italsky. Jenže v únoru už naše nadšení opadá a v březnu si na novoroční předsevzetí už ani nevzpomeneme.

Jak tedy nepřepálit začátek, nedělat všechno najednou a opravdu si po nějaké době říct: „Jsem dobrý, dokázal jsem to!“? Musíte na to jít systematicky, pomalu, krůček po krůčku. Štěstí přeje připraveným, tak pojďme na to.

Méně je více

Nic se nemá přehánět, to jistě víte. Co se týče novoročních předsevzetí, jsme na sebe ale mnohdy příliš přísní a máme přehnaná očekávání. Nejprve se tedy zkuste zamyslet nad tím, jaký byl celý tento rok, co se vám povedlo a co naopak ne, co jste se naučili, na čem ještě musíte zapracovat a nebo co jste absolutně nezvládli. A pak si představte, jaký by měl být váš další rok. Chcete si našetřit peníze? Zhubnout? Pravidelně cvičit? Naučit se španělsky? Přestat kouřit?

Nikdy si ale nedávejte příliš velké cíle a spíše se zaměřte na větší, ale opravdu smysluplné změny. Hubnutí, cvičení a nekouření klidně může být jedna položka – žít zdravěji. Od té se pak budou odvíjet další úkoly. Pro váš pocit a pro start to nebude takový záhul a nebude to působit už na první pohled jako radikální změna.

Pište si deník

Nezapomínejte si svoje cíle a vize někam zapsat. Jestli to bude papír přilepený na ledničce nebo skutečný deníček, je už jen na vás. Tím, že své úkoly dáte na papír, lépe si je zapamatujete. Každý den si pište svoje pokroky, úspěchy a neúspěchy. Můžete se ke svým zápiskům pravidelně vracet a když uvidíte, kde jste začínali a kam až jste se posunuli, bude to skvělá motivace.

Pokud se chystáte hubnout nebo třeba běhat, nezapomeňte se vyfotit, zapsat si startovní čísla, jako je váha a míry nebo počet uběhnutých kilometrů. Uvidíte, že se vám to bude hodit, až to budete chtít vzdát.

Nevzdávejte to

Buďte si jistí, že ty chvíle přijdou. Snažte se ale vydržet co nejdéle a udělejte si ze svých nových návyků rituál. Když přijde den, kdy se vám opravdu nic nechce, nenuťte se a nebuďte na sebe příliš přísní. Druhý den už ale začněte zase makat.

Uvidíte, že na každou změnu si časem zvyknete. Jde jen o to nepřepálit začátek, nedělat moc změn najednou a občas si dát pohov.