Jak přestat plánovat a být více spontánní

Dnešní doba je šíleně rychlá, hektická a uspěchaná. Diáře máme přeplněné k prasknutí a co si nezapíšeme, jako by neexistovalo. Jenže tohle věčné plánování je někdy spíše na škodu než k užitku.

Jen si vzpomeňte, jak vypadala vaše poslední dovolená. Harmonogram naplánovaný na minutu přesně, už z domova jste měli vymyšleno, do které kavárny půjdete na snídani, u kterého food trucku si dáte oběd a že večer zajdete na drink do toho baru, kam teď chodí celé město. Menu znáte zpaměti ještě v letadle a při cestě na místo se neustále díváte do telefonu na mapu, abyste nezabloudili.

Naši příští destinaci vybíráme podle hodnocení na internetu, podle fotek na Instagramu nebo dáme na doporučení přátel či celebrit. Zásadní životní rozhodnutí za nás tak v tu chvíli udělal internet a cizí lidé. Nerozhodovali jsme se totiž podle vlastních myšlenek, plánů a nápadů. Máme tisíce možností volby, a tak jsme frustrovaní, když se nedokážeme rozhodnout.

A není to tak jen během cestování. Plánujeme vlastně každý den, spoustu věcí, které bychom mohli raději nechat plynout, ale toho se bojíme. Mohlo by se stát něco, na co nebudeme připravení. V takové chvíli je ale nejlepší se zamyslet nad tím, co tak strašného by se tedy mohlo stát. Jak by se celá situace mohla pokazit? Většinou zjistíme, že nic tak strašného se vlastně neděje, a i když plán nevyjde tak, jak jsme chtěli, život jde dál. A navíc – všechny ty malé katastrofy se nakonec stanou součástí skvělého příběhu.

Někdy je zkrátka lepší nechat život jen tak plynout, tolik všechno neřešit, neplánovat, nečekat… Prostě si jít svou cestou.

5 tipů, jak na to

1. Odjeďte na letiště, tam si kupte letenku a vyražte za dobrodružstvím.

2. Zkuste jeden týden nepoužívat diář.

3. Uspořádejte doma spontánní večírek.

4. Jeďte na celodenní výlet a telefon nechte doma.

5. Na příští dovolenou odjeďte bez průvodce, nesledujte mapu a nepište si seznam míst, která chcete vidět.