5 vlastností, které mají ti nejlepší šéfové

Doba čtení: 5 min.

Ti nejúspěšnější světoví i čeští lídři, majitelé firem a skvělí obchodníci mají mnoho společného. Nemuseli vystudovat vysoké školy, ani odjet na stáž do zahraničí. Spojuje je několik charakterových vlastností, které se snadno naučíte i vy.

1. Sebevědomí

Abyste mohli vést ostatní, rozdávat jim práci a být pro ně inspirací, musíte si věřit. A věřit si budete jen tehdy, pokud si budete jistí, že na takovou práci máte. Investujte proto svůj volný čas do sebevzdělávání, choďte na kurzy, projděte si u vás ve firmě vším, co dělají vaši zaměstnanci. Buďte spravedliví, sebejistí a upřímní. Jedině tak si získáte respekt a budete působit jako ten nejlepší šéf.

2. Zodpovědnost

Jestliže se na vás vaši podřízení a kolegové nemohou spolehnout, nemáte ve vedení co dělat. Váš přístup k práci má navíc velký vliv na to, jak k ní budou přistupovat i oni. Pokud jim něco slíbíte a pak to nesplníte, nechodíte včas na porady nebo zadáváte úkoly, které pak nezkontrolujete, nejspíš si zaděláváte na velký problém. Zaměstnanci ve vás musí vidět autoritu, musejí vědět, že tu jste pro ně a jste jeden tým.

3. Pokora

Buďte hrdí, sebevědomí, ale nehrajte si na něco, co nejste. Nechovejte se příliš drsně, nebuďte drzí ani namyšlení. Chovejte se přátelsky a s ostatními jednejte s respektem a pokorou.

4. Komunikace

Naučte se s ostatními jednat narovinu. Pravidelně se zajímejte o jednotlivá oddělení, choďte na porady a komunikujte také s jednotlivci. Naučte se říkat jasně to, co chcete, bez zbytečných emocí a řečí kolem. Pokud nedokážete svému týmu formulovat to, co po nich chcete, nikdy nebudete spokojení. Pomocí slov je dokážete motivovat, usměrnit a dostat z nich maximum.

5. Osobní život

Pokud své práci obětujete veškerý svůj osobní život, dříve nebo později se to projeví. Stejně tak nemůžete po svých zaměstnancích chtít, aby v práci vypustili duši. Pokud jste workoholik vy, neznamená to, že jsou takoví všichni. I když byste pro firmu dýchali, naučte se držet si odstup od práce i kolegů, odpočívejte, cestujte, objevujte. Budete tak přinášet stále nové poznatky a přicházet s novými nápady. Najděte pro vás všechny rovnováhu, která vám bude vyhovovat a bude vás to v práci bavit.