Jak se dostat do formy před dovolenou

Dostat se do formy na dovolenou, do plavek, na svatbu… Věčné téma, která řeší asi každá žena. Bohužel žádný zaručený recept neexistuje. Všechny rychlé diety jsou nezdravé a bez dlouhodobého účinku. I přes to pro vás ale máme pár tipů.

Když máte měsíc

Cvičení a správně zvolená strava jdou ruku v ruce a jedno bez druhého nebude nikdy fungovat. Nemusíte si hned kupovat členství do fitness. „Cvičit můžete i doma, kde vám postačí židle, postel, ručník na klouzání po podlaze nebo pet lahve s vodou místo činek,“ říká Radek Pajič, výživový poradce a osobní trenér studia Bomton Power Concept. „Trénujte tak, jak to zvládne vaše tělo. Na co nemáte, nedělejte!“ Tělo potřebuje regenerovat a když bude přetrénované, výsledků nedosáhnete. Se správně odpočinutým a zregenerovaným tělem to půjde lépe. „Doporučuji cvičit celé tělo, nikoli jednotlivé partie. Energetická potřeba těla je vyšší, když se hýbe jako celek. Bohatě postačí 20 minut (ze začátku) intenzívního tréninku,“ dodává trenér.

A co jíst? Sepište si váš stávající jídelníček včetně pitného režimu a škrtněte všechny zbytečnosti. Jak jednoduché a přitom tolik účinné! Cukr a mléko do kávy, latté 3x denně, sladkosti, slané pochutiny. „Sůl nahraďte kořením, pečivo vyměňte za celozrnné, nebo ho vynechte úplně, bílou rýži nahraďte hnědou či červenou, těstoviny vyměňte za zeleninu a tak dále,“ radí trenér. Přidejte bílkoviny – maso, ryby, vejce, cottage sýr, tvaroh, ořechy, sýry a kvalitní šunky. Přílohy omezte na polovinu, nebo je nahraďte zeleninou. Slazené limonády, vinné střiky a prosseca vyměňte za čistou neperlivou vodu.

Když máte dva týdny

Jestli jste se rozhodly s přebytečnými kily zatočit 14 dní před dovolenou, bude to asi o něco drastičtější. Jak fyzicky, tak psychicky. „Uberete si totiž asi na všech vašich oblíbených dobrůtkách a pití. Naopak přidáte na pohybu. Ano, bude to hrozné,“ varuje trenér. Přílohy vynechte úplně, nebo je alespoň zminimalizujte. Nahraďte je dostatečným množstvím zeleniny a zvyšte pitný režim. Cvičte klidně každý den, nemusíte hodinu, stačí 20-40 minut.

Když máte pár dnů

Můžete vyzkoušet zeleninový půst, aby vám alespoň splasklo nafouknuté břicho, nebo to vyřešte jednodílnými plavky. „Hlavně si dovolenou užijte a nezapomeňte si pro drink alespoň doběhnout,“ uzavírá trenér.