Jak se upravit na zoom meeting

Doba čtení: 3 min.

Naše konverzace, pohovory a pracovní schůzky se přesunuly do online prostředí. Pokud vám něco říkají pojmy jako Zoom, Teams nebo Google meets, zbystřete. Víte, jak byste se měli na online call upravit, aby vám to před kolegy co nejvíc slušelo?

Zoom meeting se stal novým hojně používaným pojmem. Před počítači teď trávíme mnohem více času a i když třeba často máme na sobě jen tepláky a vlasy svázané do drdolu, některé online schůzky si žádají větší přípravu. Pokud vás například čeká důležitý telefonát nebo pracovní pohovor, mělo by vám to nejenom slušet, ale i prostor okolo vás by měl být reprezentativní a příjemný na pohled. Jak tedy na to?

Prostředí

S počítačem byste měli sedět před něčím, co nebude toho druhého rušit. Ideálně tedy ne před neuklizenou kuchyňskou linkou nebo neustlanou postelí s poházeným oblečením všude kolem. Nejlepší je zavřená šatní skříň, stěna s obrazy, uklizená pracovna nebo třeba knihovna.

Make-up

Váš make-up by měl být přiměřený, ale zároveň myslete na to, že obraz z webkamery není tak ostrý jako skutečnost, proto klidně trochu přidejte. „Na zoom meetingy se nemusíte bát výraznějšího make-upu,“ radí kosmetička Monika Valtová. „Samozřejmě volte správný typ make-upu k dané online schůzce. Na kameře ale jemný make-up skoro nevynikne, barvy totiž nejsou tak výrazné jako ve skutečnosti.“

Monika dále radí, abychom hlavně make-upem sjednotili tón pleti. „Dále je důležité zamaskovat nedokonalosti. S tím vám pomůže korektor. Ideální je i na kruhy pod očima a rozjasnění středu obličeje. Zvýrazněte si obočí pomocí tužky, naneste řasenku a nezapomeňte na rty. Místo lesku zkuste tmavší odstíny rtěnek. Nakonec make-up zafixujte pudrem, abyste se na kameře neleskla. Pro zdravější a šťavnatější vzhled sáhněte po tvářence,“ radí Monika.

Zkuste třeba tuhle nádhernou růžovou rtěnku Rodin. Ta vám vykouzlí ten nejkrásnější úsměv. Koupíte tady.

Vlasy

Žándý rozcuch na online meeting nepatří. Vlasy upravte stejně, jako byste šli do práce na reálnou schůzku. „V první řadě je důležité mít vlasy čisté a učesané,“ radí kadeřnice Edita Majerová. „Vyvarovat bychom se měli mastných, přeleželých, nebo rozcuchaných vlasů. Vhodná není ani pokrývka hlavy nebo mokré vlasy,“ říká.

Pokud nestíháte, zvolte tu nejrychlejší variantu – culík. „Berte ale v potaz váš tvar obličeje a strukturu vlasů. Například někdo s jemnými vlasy a vysokým čelem by mohl na obrazovkách působit jako plešatý,“ dodává Edita.

A pokud opravdu nemáte čas a vaše vlasy nejsou zrovna reprezentativní, sáhněte po nejlepším suchém šamponu Sachajuan. Zatím vyřešil každý bad hair day. Koupíte tady

Outfit

Nejlepší je zvolit opět něco jemného, decentního, co nebude rušit. Ideální je bílá košile, šedý svetřík, černé šaty. Žádné velké výstřihy, ani výrazné vzory. I když si myslíte, že budete celou dobu na schůzce sedět, nezapomínejte ani na spodní část outfitu. Třeba budete muset vstát, protože bude zvonit pošťák nebo si budete muset něco přinést.

Počítač

Počítač byste měli mít položený ve výšce očí, aby vám pohled dolů nedělal dvojitou bradu a velkou hlavu.

Světlo

Nejlepší je denní světlo. Pokud svítí hodně sluníčko, zatáhněte alespoň záclonu, ať jste vidět. Pokud už je venku tma, rozsviťte lampičku, ideálně z každé strany jednu menší, ať je světlo rovnoměrné.