Stále hledáte své lepší já? Víme, jak na to

Doba čtení: 4 min.

Každé ráno budu cvičit. Začnu pravidelně používat koncidionér. Přestanu jíst sladké. Tohle jsou touhy mnoha z nás, ale málokdo je dokáže opravdu proměnit ve skutečnost. Pokud i vy toužíte po trvalé změně, budete muset změnit svoje návyky. Jak na to?

Je úplně jedno, kolik vám je let nebo v jaké životní stuaci se zrovna nacházíte. Na změnu k lepšímu je vždycky správná doba a nikdy není pozdě. Bohužel často se stává, že většina z nás o takové změně pouze sní. Naprosto jasně vidíme sami sebe, jak brzy ráno vstaneme, zacvičíme si, pak si dáme studenou sprchu, něco zdravého k snídani, v naprostém klidu odcházíme do práce, kde děláme to, co nás baví a naplňuje a po práci si uvaříme báječnou večeři a do postele jdeme před půlnocí a s knížkou.

Jenže takhle to většinou nefunguje. V té představě o našem lepším já úplně zapomínáme na běžné starosti každého dne, jako je stres z práce, porucha v bytě, zlobivé děti nebo hádka s partnerem. A právě tyto „maličkosti“ nám tu snahu být lepší kolikrát znemožňují. Ráno vstáváme na poslední chvíli, ve spěchu zhltneme kafe a koláč si sníme cestou do práce. Večer pak jdeme spát úplně vyřízení a jediné, co nás dokáže odreagovat jsou seriály na Netflixu, které sledujeme až do pozdních nočních hodin.

Jak na to?

Jak to tedy změnit? Jak přestat dělat ty věci, které nás obtěžují, netěší, stresují a naopak dělat více toho, co nám dělá radost a posouvá nás dál? Zapomeňte na jakékoliv kurzy nebo chytré knihy. Ta změna musí vycházet od vás, z toho, co děláte. Protože jak se říká, nic se nezmění, když se nic nezmění.

Myslete na to, že bohužel naše mozky i naše těla nemají rádi změnu. Na první lekci pilates bychom se nejraději propadli do země a na online kurzu španělštiny jen zarytě mlčíme. Rutina je zkrátka pohodlná, nemusíme se nic nového učit, s nikým se seznamovat, před nikým se předvádět. Je to příjemné, je nám v tom dobře a nehrozí žádné nebezpečí.

Prostě to udělejte!

Nejhorší je fakt, že v tu chvíli, kdy se rozhodujeme, zda půjdeme běhat, nebo zůstaneme ležet na gauči, myslíme na momentální pocity. Teď se mi nechce, bolí mě noha, nejdřív dokoukám ten film. Představte si ale, jak se budete cítit, až to uděláte. Budete na sebe pyšní. Budete mít spoustu energie. Naučíte se něco nového. Potkáte nové a zajímavé lidi.

Důležité je uvědomit si, že právě ty překážky vás posouvají dál. Díky nim jste lepší, silnější, odolnější, chytřejí, vzdělanější, hubenější, zdravější… A všechny ty překážky se vám po čase budou zdát jako naprosté prkotiny. Přestaňte pořád nad něčím spekulovat, prostě běžte a udělejte to!

Dělá vám problém ráno cvičit? Berte to jakou běžnou součást vašeho dne, třeba jako si ráno musíte vyčistit zuby a učesat vlasy, musíte si také zacvičit. Mělo by to být automatické. O čištění zubů také hodiny nepřemýšlíte a nakonec to nevzdáte, protože se vám zrovna nechce.