Bezchybná pleť? Víme, jak na to

Černé tečky trápí snad každého z nás. Vymačkáváním se jich ale rozhodně nezbavíme. Za dokonalou pletí stojí hlavně správná domácí péče.

Černé tečky, odborně nazývané komedony, se tvoří téměř každému. Jedná se o rozšířené póry, které jsou zaneseny odumřelými buňkami, mazem a dalšími nečistotami. Je to jakási obrana pokožky vůči vnějším vlivům. Vliv na ucpávání pórů má nejen produkce mazových žláz, ale třeba i znečištěné ovzduší.

Za tvorbu černých teček částečně může používání nevhodné kosmetiky i špatné čištění pleti. Jak to tedy dělat? „Správné domácí čištění pleti je složené ze dvou kroků. Prvním krokem je čísticí mléko, gel, krém, nebo pěna a na dočištění pak používejte pleťové tonikum,“ radí kosmetička Simona Klučiarovská. Chyba je také používání příliš hutného a mastného krému na mastnou pleť, ta je pak příliš zatěžována.

Úplně zbavit se jich bohužel nemůžeme, protože mazové a potné žlázy máme v pokožce všichni. Ale můžeme omezit jejich tvorbu důkladným odlíčením pleti. Ošetřovat byste ji měli ráno i večer, aby byla dokonale čistá. Skvělý pomocník je peeling, ten používejte klidně jednou týdně. Důležité je vnímat svou pleť, dostatečně ji hydratovat, poctivě se odličovat, používat peelingy a masky a chodit pravidelně na kosmetiku.

„Pokud má někdo mastnou pleť, póry se ucpávají mnohem víc. Pravidelnou péčí doma i v kosmetickém salónu ale můžete tento problém eliminovat,“ uklidňuje kosmetička Karolína Kašparovská. Na vznik akné může mít vliv i špatná hydratace pleti. „Spousta lidí si myslí, že když mají pleť mastnou, není potřeba ji hydratovat. Hydratace je potřeba pro správnou funkci pleti,“ dodává Karolína.

Bohužel v boji proti černým tečkám příliš nepomáhají ani momentálně hodně populární peel-off masky. Můžou sice zlepšit stav pleti, problém ale nevyřeší. Raději si doma pleť opravdu důkladně čistěte, naučte se používat mléka, gely, pěny a tonika na dočištění a jednou za měsíc si zajděte na profesionální čištění do salónu. Například profesionální hloubkové čištění za pomoci napařování pleti.