Přiznejte barvu: Šedá je nová blond!

Šedá barva vlasů už dávno není strašákem. Naopak. Různé odstíny stříbrné jsou teď velkým trendem. Může si ale tuhle barvu dovolit každá žena? A jak se o šedé vlasy starat?

Den, kdy jsme našly svůj první šedivý vlas, jistě vyděsil nejednu z nás. Jenže šedivé a stříbrné vlasy se staly hitem a Instagram a Pinterest zaplavily fotky mladých holek s téměř bílými vlasy. Tenhle trend ale může být obrovským přínosem pro ženy, které chtějí své stáří maskovat barvením. Proč se snažit v padesáti vypadat na dvacet a navíc si stále dokola ničit vlasy?

„Bohužel věk nezastavíme a přes všechny dostupné barvy na trhu není vždy dobrá volba vlasy přebarvovat a jít proti proudu,“ upozorňuje Jana Šrámková. Stylistka a bývalá modelka Linda Rodin zešedivěla už ve čtyřiceti. Místo toho, aby se snažila šediny maskovat, hrdě je nosí a vypadá úžasně. Inspirujte se jí a kombinujte popelavé vlasy třeba s výraznými brýlemi a rtěnkou. Zapomeňte na nudné barvy i střihy oblečení.

Elegantní i cool

Při prvních šedinách je určitě nejlepší volba přeliv, ten totiž může zakrýt třeba 70% šedivých vlasů. „Samozřejmě když zvolíme odstín stejný jako naše původní barva, nemusíme se bát, že by výsledek působil nepřirozeně,” říká Katka Kavanová.

V mladém věku může šedá vypadat cool a extravagantně, s přibývajícími roky vám dodá na eleganci a noblese. Dlouhé stříbrné vlasy si ale bohužel nemůže dovolit každý. U šedých vlasů to jde těžko odhadnout. Například u blondýn šedá určitě nepůsobí tak násilně jako u tmavovlásek. A protože se jedná hlavně o genetickou záležitost, některé z nás nikdy nebudou mít vlasy šedivé na 100%. „Šedivé vlasy si podle mě mohou dovolit buď velmi světlé přírodní blondýny, nebo ženy, které mají úplně šedé svoje vlasy,” míní Katka.

Záleží i na tom, jaká jste, jak se oblékáte a jestli se v šedých vlasech cítíte dobře, protože ne všichni to dokážou. Také délka hraje důležitou roli. „Pokud budou přirozeně šedé vlasy nosit spíše vyzrálejší ženy, nedoporučuji nechat je příliš dlouhé,” radí Katka. „Často to působí neupraveně a ženy mnohdy vypadají starší než s kratším střihem.“

A jak o šedivé vlasy pečovat? Trh už dnes nabízí spousty produktů. Tím základním je určitě silver šampón. Jelikož šedivé vlasy mají někdy tendenci žloutnout, silver produkty vlasy vyčistí a vybělí. Jelikož ale mají tendenci mírně vysušovat vlas, po jejich aplikaci použijte hloubkovou masku. Spousta firem už dnes vyrábí i produkty vytvořené speciálně pro starší vlasy. Jsou označené jako anti-age. A protože šedé vlasy jsou dost suché samy o sobě, doporučujeme používat spíše hydratační produkty.

Silver shampoo, Sachajuan, 580 Kč
Silver conditioner, Sachajuan, 600 Kč

 

Tyhle slavné krásky se šedivé barvy nebojí a vypadají skvěle!

Podnikatelka a designérka Iris Apfel 

Modelka Carmen Dell’Orifice 

Editorka britské Vogue Sarah Harris

Módní ikona Linda Rodin