Jedním z nejžádanějších letních ošetření je bezesporu zamezení pocení

Doba čtení: 4 min.

Kdyby tak slunečné letní prázdniny trvaly celý rok. A kdyby se obešly bez potu! To první je nedostižným snem, který by nás navíc možná brzy omrzel, pocení se ovšem zbavit dovedeme – a víme, že ten příjemný pocit rozhodně neomrzí. Nadměrná produkce potu neboli hyperhidróza může být nepříjemným společenským a estetickým problémem. Moderní klinické řešení ovšem existuje, jeho účinky potvrzují opakované studie a zájem o něj je stále větší. Jedná se o injekce botulotoxinu, častěji spojované s redukcí vrásek, které zamezí s vysokou mírou efektivity právě pocení v ošetřených oblastech. Tato procedura je bez problémů vhodná prakticky pro každého, komu nadměrné pocení znepříjemňuje život. Vyčleněny jsou jen ženy těhotné a kojící, což je ovšem naprosto běžná praxe, osoby s poruchami srážlivosti krve, a samozřejmě všichni s alergií na samotný botulotoxin.

Co se vlastně stane s naším tělem, že se v ošetřené oblasti přestane potit? Botulotoxin v daném místě velmi účinně, avšak samozřejmě pouze dočasně, potlačí uvolňování látek, které stimulují potní žlázy. Teplo tak již nebude signálem pro to, aby se tělo začalo potit. S každým podstoupeným ošetřením je jeho účinek delší a delší. To první vám zajistí komfortní pocit sucha na tři až čtyři měsíce, s dalšími aplikacemi je to sedm až dvanáct měsíců. Nutnost opakovat po nějakém čase ošetření může působit jako nevýhoda, je však pozitivním důkazem toho, že proces je vratný. Stejně tak, jako se můžete vrátit ke své původní barvě vlasů. Jde tedy o luxus, který vás ničím nesvazuje.

Samotné ošetření není vnímáno jako bolestivé a nevyžaduje znecitlivění. Pokud by bylo prováděno na nadměrně citlivém místě, jako jsou třeba chodidla, znecitlivění se odborně provede, aby ošetření neztratilo na svém komfortu. Do vymezené zóny se pak velmi tenkou jehličkou aplikuje sérií vpichů účinná látka. Doba ošetření je krátká a zabírá spíše minuty.

Obecně platí, že po zákroku není potřeba žádná další speciální péče, a okamžitě se tak vracíte k běžným činnostem. Doporučení lékařů, které je žádoucí v krátké době akceptovat, je vyhnout se parfémům a deodorantům v ošetřené oblasti, a to po dobu 12 až 24 hodin, aby se zabránilo podráždění. Po první týden se vyhněte také intenzivnímu cvičení, horkým koupelím, přímému slunci nebo soláriu. Sečteno a podtrženo, žádné náročné ani překvapivé požadavky. Když si navíc připočtete klidné a vzdušné prostředí Bomton Clinic s perfektní individuální péčí, nepohodlí je redukováno na minimum a můžete se soustředit jen na výsledek. Ten je patrný během dvou až deseti dnů, a i v tom nejkratším případě individuálního účinku vytrvá celé léto. Zbývá už tedy jen najít si místo v diáři.