Proč je důležité, aby vám partner voněl?

O svém ideálním partnerovi máme celkem jasné představy už od puberty. Měl by mít smysl pro humor, být úspěšný, zábavný a samozřejmostí je také dobrý sex. Pokud vám ale partner nevoní, na tohle všechno můžete zapomenout.

Určitě to máte stejně. Všechno, co vám voní, vás až neuvěřitelně přitahuje, potřebujete to cítit stále dokola a když to ucítíte, zaplaví vás vlna štěstí, vzpomínek, radosti. Já třeba miluju čerstvě posekaný trávník, novou knížku a malé děti. Prostě to, co nám voní, máme automaticky rádi. A stejně tak bychom se měli chovat i při volbě partnera.

Relevantním rádcem při výběru budoucího otce našich dětí totiž není hlava a už vůbec ne srdce. Je to společností často opovrhovaný a opomíjený nos! Přišlo se na to přitom docela nedávno.

V roce 1994 ve švýcarské laboratoři vědci provedli jednoduchý test. Několika dobrovolnicím dali očichat několik mužských propocených triček. Pot je přitom vůbec neodpuzoval. Což dokazuje to, co už dnes víme. Že pach pomáhá ženě hlavně při výběru budoucího partnera a hraje zásadní roli v rozmnožování lidstva.

Jen si vzpomeňte, kolikrát jste očichávala partnerovu košili, když odjel na několikadenní služební cestu. Mnoho z nás s tričkem svého přítele dokonce usíná. Má to zcela logické vysvětlení. Partner nám chybí, a tak jsme podvědomě ve stresu. Jeho vůně nás ale dokáže uklidnit a hladina stresu s každým přičichnutím klesá.

Přesný poměr vůně – láska zatím vědci nezjistili, jedno je ale jisté. Přitažlivost partnera souvisí s tím, jak velký počet genů imunitního systému dvojice sdílí. Proto se také vyplatí při hledání partnera vysadit hormonální antikoncepci, která náš čich výrazně mate.