Tip na výlet: Nejkrásnější vánoční trhy

Máte chuť na svařák, biskupský chlebíček a jiné vánoční dobroty? Udělejte si výlet a vyrazte na vánoční trhy kousek od hranic.

Wroclaw, Polsko

V tomhle poslkém městě si kromě svařáku či punče můžete vychutnat místní raritu – pitný med. Slaďoučké pití vás nejen zahřeje, ale potěší i vaše chuťové buňky. Vaší pozornosti by určitě neměl uniknout majestátní stánek s věžičkou a kohoutem na vrchu, který sahá až do třetího patra okolních domů. Na jarmarku na hlavním Rynku zase můžete obdivovat krásný vánoční strom. K tomu si vychutnejte sýr na všechny způsoby, pirohy s různými náplněmi, maso se zelím zvané bigos nebo ovoce na špejli polité karamelem. Trhy nejsou tak veliké jako třeba ty v Německu, ale o to je to tady příjemnější.

Vídeň, Rakousko

Ve Vídni najdete největší vánoční ozdoby. Vánoční trhy se tu konají na náměstí před radnicí a skoro každý strom je ozdobený. Na větvích visí obrovské ozdoby, všechny nafukovací a v nadživotní velikosti. Mezi stánky jsou rozmístěny malé domečky – poštovní dům, odkud můžete poslat dopis Ježíškovi, nebo lesní dům, ve kterém najdete lesní zvířátka. Celé tržiště můžete navíc objet v malém vláčku. Svařák a jiné vánoční pití tu stejně jako v ostatních rakouských i německých městech dostanete do krásného hrnečku, za který zaplatíte vratnou zálohu. Ale můžete si ho nechat jako suvenýr.

Drážďany, Německo

Máte rádi štolu, takovou německou verzi naší vánočky? Pak určitě musíte vyrazit do Drážďan. Tady se jí najíte do syta. Vánoční trhy se tu konají už téměř 600 let a jsou to nejstarší trhy v celém Německu. Kromě stánků se suvenýry a jídlem tu najdete i několik dílen, kde si můžete zkusit něco malého upéct.

Norimberk, Německo

Zdejší vánoční trhy každoročně navštíví přes dva miliony lidí, aby tu obdivovaly mimo jiné i nejkrásnějšího Ježíška. Každé dva roky tu vybírají to nejhezčího Jezulátko – Christkind. Ochutnejte vyhlášené místní speciality, jako jsou norimberské a biskupské chlebíčky. Zajděte se také podívat na středověkou pestře vymalovanou kašnu. Teď bude sice trochu schovaná mezi stánky, určitě ale stojí za prohlídku. Mezi mřížemi má na jednom místě provlečený kroužek, který vám při otočení přinese štěstí.

Míšeň, Německo

V saském městě kousek od Drážďan mají největší adventní kalendář. Je jím místní radnice, jejíž okna slouží jako okýnka kalendáře. Každý den se v určenou hodinu (ve všední dny v pět, o víkendu v půl čtvrté a na Štědrý den v jedenáct dopoledne) za veliké pozornosti diváků jedno okno otevře. Za okny pak bývají schované pohádkové bytosti. U stánků narazíte na mnohem lepší výběr místních specialit než u nás. Součástí trhů bývá také vánoční loterie. Můžete vyhrát poukaz do restaurace nebo třeba lístky do divadla. A nezapomeňte si dát sklenku vyhlášeného míšeňského vína.