Vánoční úklid: Snadno a rychle

Doba čtení: 3 min.

Do Vánoc zbývají ještě dva týdny. Pokud jste se ještě nevrhli do vánočního úklidu, nevadí, máme pro vás tipy, se kterými to hravě zvládnete.

Vánoční úklid pro mnoho z nás není jen přežitek našich maminek nebo babiček. Naopak můžete tuto činnost využít k tomu, že do nového roku vstoupíte s čistým štítem: Vytřídíte vše, co doma máte, vyhodíte všechno staré, rozbité nebo to, co nepoužíváte. Umyjete okna, vyperete závěsy, vycídíte každou místnost a Vánoce pak oslavíte v nádherně čistém a útulném domově.

1. Udělejte si plán. Rozepište si, kolik času chcete a můžete úklidu věnovat, zda chcete uklidit jen povrchový nepořádek, nebo to chcete vzít opravdu z gruntu. Na každou místnost nebo konkrétní činnost si pak udělejte klasický rozvrh hodin.

2. Zapojte všechny členy domácnosti. A nezáleží na tom, kolik jim je let. Každému vymyslete nějakou činnost, kterou zvládne a vy se nebudete stresovat, jestli všechno dobře dopadne.

3. Začněte předsíní a postupujte dál do celého domu. Pokračujte obývacím pokojem, ložnicí, dětskými pokoji, kuchyní a na konec si nechte technické místnosti.

4. Z předsíně odneste všechny kabáty, bundy a boty, které aktuálně nenosíte. Dobře je schovejte a ukliďte do skříně.

5. Při úklidu kuchyně nezapomeňte zkontrolovat všechny potraviny, trvanlivé, chlazené i mražené. Všechny poličky pak dobře umyjte.

6. To samé udělejte i v koupelně, vytřiďte starou kosmetiku i všechny produkty, které nepoužíváte.

7. V celém bytě pak vytřiďte staré dokumenty, časopisy, dětské hračky, oblečení, kabely a podobné věci.

8. Vyperte všechny textilie. Závěsy, záclony, peřiny, koberce, deky, povlaky na polštáře, ručníky, utěrky…

9. Nezapomeňte umýt všechna okna i dveře.

10. Tento bod je úplně nejdůležitější. Myslete na to, že Vánoce budou, ať budete mít doma uklizeno, nebo ne. Tak si je hlavně užijte!