3 důvody, proč používat přírodní deodorant

Doba čtení: 3 min.

O tom, že přírodní kosmetika zažívá velký boom, vám asi říkat nemusíme. Jedním z oblíbených produktů jsou proto dnes deodoranty bez hliníkové soli, navíc jsou často bio, veganské a opravdu účinné.

Při výběru buďte pečliví. Možná si to neuvědomujeme, ale antiperspirant je jednou z věcí, které používáme každý den, mnohdy i několikrát. I když složky jako alkohol, parabeny, syntetické vůně či hliníková sůl už najdete v kosmetice čím dál méně, je důležité složení sledovat a dobře si vybrat. Proč tedy používat přírodní kosmetiku a na co si dát pozor?

1. Zatímco deodorant jen zabraňuje zápachu, antiperspirant potlačuje pocení. Velice často v něm proto najdete hliníkovou sůl, která sice problém s pocením účinně řeší, ale zároveň proniká do potní žlázy, uzavře ji a snižuje tak množství potu. Z toho důvodu vás ale může podpaží bolet a potní žlázy mohou být zarudlé a nateklé.

2. Vhodnou alterantivou hliníkové soli je kamenec. Vypadá jako kostka ledu a pro naši pokožku má téměř blahodárné účinky. Dokáže totiž stahovat kůži, zastavuje drobná krvácení, zaceluje malé ranky či škrábnutí, například po holení. I když pocení nezabraňuje tak dobře jako hliníková sůl, určitě ho vyzkoušejte.

3. Není nutné pocení úplně zastavit. Je to normální činnost těla a i když je vám možná nepříjemný, pro naše tělo je velmi důležitý. Odplavuje tak z organismu různé škodliviny, detoxikuje a pomáhá udržovat stabilní teplotu. Zkuste třeba esenciální oleje, které eliminují zapáchající bakterie. Jen se s nimi musíte naučit zacházet, takoví drsní bojovníci jako chemické produkty to opravdu nejsou.