6 tipů, jak správně odpočívat

Doba čtení: 4 min.

Možná jste se po Vánocích s vervou vrhli na cvičení a zdravé stravování. A možná v touze po novém těle zapomínáte na další důležitou věc – odpočinek.

I když nám to mnohdy nedochází, zdravý životní styl není jen o tom, že jíme místo fast foodu salát a každý den po práci si jdeme zacvičit. Abyste vychytali ten správný balan a cítili se fit, zdravě a prostě dobře, musíte také dostatečně relaxovat. Což smaozřejmě neznamená, že teď budete sedávat každý večer s nohama na stole a sledovat televizi.

1. Najděte si takový odpočinek, při kterém zapomenete na všechno kolem, který vás bude bavit a vy si ulevíte nejen fyzicky, ale i psychicky. Pár hodin spánku opravdu nestačí. Tělo začne skutečnou a plnohodnotnou regeneraci, jinak se začne vztekat a volat o pomoc. A to už bývá většinou na nápravu trochu pozdě. Dlouhodobá únava společně s tělesnými či dokonce duševními potížemi není nic příjemného, tak na to myslete.

2. Zacvičte si. Pokud se cítíte unaveně, všechno vás bolí a máte pocit, že už vám nezbývá ani špetka energie, není nic jednoduššího, než si dát trochu do těla. Možná se vám to zdá jako nesmysl, ale tělo vám únavou dává najevo právě to, že mu energie chybí. Pokud tedy nemáte výrazný spánkový deficit a necvičíte několik hodin denně, je pohyb tím nejlepším, co svému tělu můžete darovat. Ideální je rychlý kardio trénink. Stačí půl hodinka a budete jako noví.

3. Jděte ven. Pro klidnou mysl a zdravé tělo jsou procházky nejlepší. Můžete nasadit tempo, jaké vám bude vyhovovat. Čerstvý vzduch vám uklidní a utříbí myšlenky, procházkou zase pomůžete své fyzičce a imunitě.

4. Vyspěte se z toho. Kvalitnímu spánku se nic nevyrovná. Udělejte pro to maximum a vytvořte si doma ty nejlepší podmínky pro klidné noci. Snažte se usínat a vstávat každý den ve stejnou hodinu, vyhoďte z ložnice veškerou elektroniku, která by vás mohla rušit, větrejte a před spaním nedělejte nic namáhavého.

5. Odměňte se. Sychravé počasí si přímo říká o prodloužený víkend v lázních. Vezměte si s sebou spousty časopisů, knížek nebo filmů, naplánujte si ozdravné a relaxační procedury a nechte se hýčkat. Cvičení, masáže, sauna, vířivka, plavání, procházky, spánek. I kdyby to měl být jen jeden víkend v roce, musíte to udělat. Domů se vrátíte plní nové energie.

6. Nezpomínejte na zdravou stravu a příjem vitaminů. Pestrá a vyvážená strava je základem zdravého životního stylu. Při únavě nezapomínejte na vitaminy B a C.