5 knih, které si přečtěte tohle léto

Letní měsíce si přímo říkají o další zásobu nových knih. Tohle jsou naše tipy.

Doufejme v to nejlepší

Autentická a upřímná zpověď o ztrátě, lásce a naději. Kniha je napsaná s obrovským citem a osvěžující lehkostí, je dojemná a zároveň drsně upřímná. Jednoho rána najde Carolina svého manžela v posteli mrtvého. Najednou je úplně sama s malým synkem a musí začít žít nový život. Zároveň zpětně přemítá nad tím, jak žila dřív. Doufejme v to nejlepší je fantastické zúčtování nejen se smrtí, ale i se životem.

365

Herec Lukáš Hejlík se věnuje blogu Gastromapy, se kterým už šest let objíždí Česko a každý den přináší jeden tip na místo, kde se lidé můžou dobře najíst, napít, dát si skvělou kávu nebo něco sladkého. Za ty roky projedl přes milion a půl, navštívil skoro půl druhého tisíce podniků, a tak bylo na čase to posunout dál. Nejdřív vznikla aplikace a teď i knížka Gastromapy. Jmenuje se 365 – Gastromapa Lukáše Hejlíka, a to hned z několika důvodů. Připravoval ji 365 dní, má 365 stran, ale především přináší 365 tipů. Ukáže vám místa, kde byste rozhodně žádný skvělý podnik nečekali. Tuhle knížku potřebujete na cesty. Nebo spíš – tahle knížka vám ty cesty naplánuje!

Můj příběh

I přes to, že nejste příznivci obsáhlých biografií, tuhle mít prostě musíte! Michelle Obama se stala jednou z nejikoničtějších a nejpodmanivějších žen naší éry. Jako první dáma USA a první Afroameričanka v této roli pomohla nastolit nejvlídnější a nejpřístupnější atmosféru v Bílém domě v historii a vybudovala si pozici silné zastánkyně práv žen ve Spojených státech i po celém světě. Radikálně změnila životní styl mnoha rodin, které díky ní vedou zdravější a aktivnější život, naučila nás několik tanečních kroků, zabodovala v Carpool Karaoke Jamese Cordena a v nemilosrdné záři reflektorů dokázala vychovat dvě normální a skromné dcery. Michelle je prostě hrdinka 21. století!

Tiché roky

Novinka oblíbené české spisovatelky Aleny Mornštajnové to bude mít po veleúspěšné Haně hodně těžké. Tiché roky jsou příběhem a zamyšlením nad tím, co všechno nevíme o svých nejbližších? Bohdana je uzavřená dívka žijící jen s mrzoutským otcem a dobrosrdečnou, leč poddajnou Bělou. Trápí ji napětí v domě a tajemství, které jí nepřestává vrtat hlavou: Proč ji těžce nemocná babička při poslední návštěvě v léčebně oslovila „Blanko“? Vedle toho se odvíjí příběh Svatopluka Žáka, oddaného komunisty, který celý svůj život zasvětil budování socialismu, lásce ke své ženě a dceři, jejíž budoucnost měla být stejně zářivá jako hvězda na rudém praporu. V jednom okamžiku se oba příběhy slijí do jednoho a ukáže se, že nic není takové, jak se doposud zdálo, a už vůbec ne takové, jaké by to být mělo.

Trny v čase

Baví vás filozofie, ale studovat vysokoškolská skripta se vám nechce? O Trny v čase by měli zavadit především ti, kdo se v dětství s chutí ztratili v Sofiině světě a záhady je nepřestaly lákat ani v dospělém věku. Jan Tomeš přichystal literární výlet po celé Evropě i myšlenkových proudech a také ukázal, že mileniálové nemají v hlavě jen avokádo. Příběh vypráví o studentce filozofie Karolíně a frajírkovi Tomášovi, kteří společně začnou pátrat po Karolínině ztracené matce.