5 věcí, které dodržujte, když cvičíte

Doba čtení: 4 min.

Jestli vám pravidelný pohyb nedělá problém, je to skvělé, ale ještě nemáte zcela vyhráno. Až si budete plánovat, kdy půjdete zase běhat, zkuste se zamyslet i nad správným jídelníčkem.

1. Snídaně

Pravidelná strava je naprostý základ. I když si myslíte, že je snídaně zbytečná, jste na omylu. Díky ní nastartujete organismus a načerpáte živiny na celé dopoledne. Jestli se nenasnídáte, bude vám to chybět celý den a nedostatek jídla se pak projeví, nejčastěji večer, kdy vás přepadne chuť na všechno možné. Váš jídelníček by měl být nejbohatší právě ráno, k večeru postupně porce zmenšujte.

2. Pečivo

Pokud na lepek nejste doopravdy alergičtí, není důvod, abyste pečivo ze svého jídelníčku zcela vyškrtli. Ovšem musíte rozlišovat jednotlivé druhy. Bílé pečivo představuje jen prázdné kalorie, to tedy raději přestaňte kupovat. Ovšem celozrnné pečivo je bohatým zdrojem vlákniny a složených sacharidů. To tedy na talíř určitě patří.

3. Tuky

Tady platí v podstatě to samé jako u pečiva. Není nutné tuky úplně vyřadit. Náš organismus je potřebuje pro správné fungování. Když je tělu nebudete dávat tak, jak potřebuje, bude si pak všechny tuky ukládat na horší časy. Správné tuky jsou omega-3 mastné kyseliny. Ty najdete třeba v oříškách, rybách, semínkách nebo v olivovém oleji.

4. Cukry

Rychlé cukry obsažené třeba v sušenkách nebo čokoládě našemu tělu opravdu nijak neprospívají. Patří mezi jednoduché sacharidy, které jsou zdrojem okamžité energie a také tukových polštářků. Naopak složené sacharidy, které najdeme třeba v bramborách nebo obilovinách, představují ideální zdroj dlouhodobé energie.  

5. Krabičky

Chcete mít svůj jídelníček dokonale pod kontrolou? Není nic jednoduššího, než si jídlo na druhý den připravit doma. Obecně platí, že byste během dne měli přijmout 20% bílkovin, 50% sacharidů a 30% tuků. Pokud nestíháte, na trhu dnes navíc existují zdravé varianty fast foodů. Noste u sebe stále něco malého na zub, čím zaženete ten největší hlad.