Jak mít krásnou pleť aneb za co můžou hormony?

Doba čtení: 4 min.

Pigmentové skvrny, akné, vysušená nebo naopak mastící se pokožka. Alespoň jeden ze zmíněných problémů už jistě zažila každá z nás. Co za to může? Hormony. Určují naši náladu, zdraví, i stav pleti.

Hormony udržují naši pleť svěží, jsou zodpovědné za správnou produkci kolagenu, podporují hydrataci pleti. A jsou také jakýmsi ukazetelem toho, co se s naším tělem děje. Prostřednictvím vrásek, akné či jiných nedostatků nám dávají najevo, v jaké životní fázi se zrovna nacházíme. Pokud budete jejich signály správně sledovat, můžete si ušetřit spoustu starostí.

Puberta

Vzpomeňte si, jak vypadala vaše pleť v pubertě. Není snad nikdo, koho by netrápilo akné a mastná pleť. Za zanícené pupínky v obličeji, dekoltu a na zádech může zvýšená produkce mužských hormonů – testosteronu a DHT. Ty zvyšují produkci mazu v těle, což způsobuje právě akné. Hlavní příčinou tedy nemusí být jen špatné čištění pleti. Myslete ale na to, že bez něj se zkrátka neobejdete.

Když se bude na pokožce maz hromadit, póry s budou ucpávat a rozšiřovat. Výsledkem toho jsou černé tečky nebo pupínky s bílou čepičkou. Pro čištění používejte čisticí vody bez alkoholu. Ten kůži vysušuje, a ona se pak brání větší produkcí mazu. Čisticí oleje zase často póry ucpávají, ty tedy také nepoužívejte.

Těhotenství

Když se vaše pleť vzpamatuje z náročného období puberty, přichází další náročný úkol – těhotenství. V té době se ve vašem těle zvyšuje produkce hned několika hormonů. Jsou to například progesteron, který může za to, že máte pleť krásnou a hebkou. Také estrogen a oxytocin, ty zase způsobují obrovský příval lásky a něhy. Tyhle změny ale můžou způsobit také kožní nemoci, akné, atopický ekzém, zvýšenou pigmentaci nebo vypadávání vlasů.

Menopauza

Období vyhasínání pohlavního cyklu ženy je na výkyvy hormonů obzvlášť bohaté. Projevuje se například jako nespavost, návaly horka, deprese, pocení, zapomětlivost nebo stavy úzkosti. Pokožka trpí dehydratací, ztrácí pevnost a jas. Může za to úbytek některých hormonů. Málo estrogenu a progesteronu způsobuje přibývání vrásek, povadlou kůži či sníženou hydrataci pokožky.

Do své každodenní rutiny proto zařaďte krémy a séra, které obsahují aktivní látky, jež si umí s těmito příznaky poradit. Pleť hydratují, zpevňují a vracejí jí lesk a mladší vzhled. Pravidelnou masáží nebo štípáním do kůže zlepšíte prokrvení pokožky.