Proč bychom měli důvěřovat vlastní intuici?

Doba čtení: 4 min.

Je pravda, že nemáme jen pět smyslů, ale šest? A měli bychom své intuici důvěřovat, nebo raději ne? V dnešní přetechnizované době na ni bohužel dost často zapomínáme. Poradíme vám, jak svůj vnitřní hlas nechat znovu promluvit.

Intuice znamená vhled nebo náhled a obvykle označuje náhlé poznání, chápání či odhad nebo rozhodnutí, které není zprostředkováno vědomým uvažováním. Ačkoli bývá provázeno pocitem jasnosti a jistoty, není podloženo zřetelnými důvody. O schopnosti vědět nebo poznat něco, aniž by nám to kdokoliv řekl, mluvil už Platon. I když už tenkrát byl skeptický a navrhoval, abychom náš dojem vždy zvážili a přemýšleli nad ním, existenci vnitřního hlasu připouštěl.

Určitě už jste někdy zažili divný pocit, tušení, že se něco stane. Nebo jste vycítili, co si druhý myslí nebo cítí, aniž by vám to řekl. Svou intuici ale dnes často záměrně potlačujeme. Všechny informace máme na dosah, není tedy nutné tolik zapínat mozek a soustředit se na vlastní pocity. To je ale chyba. Své podvědomí navíc můžete k dobrým odhadům trénovat.

Snažte se mozek více namáhat, nedívat se při každé nejasnosti na Google nebo volat kamarádce. Zklidněte se, soustřeďte se na vlastní pocity, všímejte si detailů. Pozorujte, jak se ostatní chovají, jejich gest, mimiky, posazení hlasu… Přesto se ale těmito jasnými signály nenechte zmást. Mnohdy jim právě přisuzujeme větší váhu než našim vlastním pocitům.

Intuice nám může pomoci najít odpovědi a informace na složité životní otázky. Ženy navíc mají oproti mužům velkou výhodu. Díky menstruačnímu cyklu a mateřství jsou signály, které nám tělo dává, jasnější a intenzivnější. Někdy si ale bohužel necháváme radit od ostatních, děláme to, co jsme si někde přečetli, místo toho, abychom se chovali tak, jak to sami cítíme. To je totiž mnohdy to nejlepší.