Botulotoxin a jeho využití v estetické medicíně

Doba čtení: 4 min.

“Nechala si zvětšit rty botoxem” – slyšeli jste již tuhle větu? My bohužel ano. Často se stává, že je botulotoxin zaměňován s kyselinou hyaluronovou. Tyto dvě látky jsou však zcela odlišné. Kyselina hyaluronová je našemu tělu vlastní – společně s kolagenem a elastinem patří k hlavním složkám pojivové tkáně. Botulotoxin je sice jedna z nejjedovatějších látek (též nazýván jako klobásový jed), ale v estetické dermatologii se používá dávka až 1000x menší, než je dávka toxická. Botulotoxin byl znám již v roce 1979, kdy se začal poprvé testovat. Oficiálně schválen byl o deset let později. Je tedy jasné, že nejde jen o látku posledních let. Přečtěte si pár zajímavostí, díky kterým se vám změní pohled na “botox”.

1. V estetické medicíně se využívá botulotoxin typu A

Ať už ve vás toto slovo vyvolává jakékoliv emoce, můžeme vás ujistit, že botulotoxin je bezpečná a rychle účinná látka. V kosmetickém průmyslu je jeho množství natolik nízké a cílené, že se nemusíte obávat vedlejších účinků. Pár pravidel ale jeho aplikace má – k tomu se dostaneme také.

2. Díky botulotoxinu sval přestane “fungovat”

Jak už víte, botulotoxin se do rtů neaplikuje. Botulotoxin je toxin produkovaný bakterií Clostridium botulinum. Zamezuje uvolnění chemické látky mezi nervem a svalem a tím zabraňuje svalové kontrakci. Jednoduše řečeno: díky botulotoxinu sval přestane fungovat. Toto vyřazení svalové funkce je však dočasné, postupem času dojde k obnově nervových zakončení ve svalu. Nejčastěji se ošetřují mimické vrásky na čele, nad kořenem nosu a vějířky kolem očí nebo například k léčbě hyperhidrózy (nadměrného pocení).

3. Komplikace? Mohou nastat

Botulotoxin sice je bezpečnou látkou, ale jako při každém zákroku mohou nastat komplikace. Naštěstí jsou dočasné. Ihned po aplikaci se mohou objevit bolesti hlavy, případně se může stát, že látka neúčinkuje tak, jak by měla –  klienti mohou mít vyvinuté protilátky, které mohli získat v minulosti malou intoxikací “klobásového jedu” nebo mohou vzniknout protilátky při velmi časté aplikaci. Abyste se však vyhnuli komplikacím, je důležité dodržovat následující pravidla:

– minimálně čtyři hodiny po zákroku si nesmíte lehat a předklánět se
– po dobu jednoho týdne je nutné se vyhnout masážím obličeje, přímému slunci, sauně a soláriu
– po dobu tří dnů doporučujeme vyhnout se vyšší fyzické aktivitě

4. Botulotoxin nelze zneutralizovat

Pokud máte ve rtech výplně na bázi kyseliny hyaluronové, lze je předčasně rozpustit s pomocí enzymu hyaluronidáza. To samé bohužel nelze říct o botulotoxinu, který nelze neutralizovat. Naštěstí se nejedná o trvalý efekt a rychlejší odeznění můžete podpořit oční gymnastikou, jemnou masáží či ošetřením galvanickou žehličkou.

Pokud uvažujete nad aplikací botulotoxinu, svěřte se do rukou kvalifikovaných lékařů, kteří s vámi první provedou vstupní konzultaci a budou naslouchat vašim přáním a potřebám. V některých případech totiž botox nemusí být ideální volbou a může vám naopak uškodit. Sice vrásky eliminuje, ale zároveň způsobí to, že tvář bude bez mimiky. 

I v Bomton Clinic se specializujeme na aplikaci botulotoxinu. Ještě před samotným zákrokem však můžete využít bezplatnou konzultaci s našim týmem lékařů, který doporučí řešení přesně na míru. Zakládáme si na přirozenosti a pro efektivní omlazení často ošetření kombinujeme s kyselinou hyaluronovou.