8 snadných tipů, jak žít více ekologicky

Doba čtení: 3 min.

Mnoho lidí věří, že současná situace ve světě, je jen odrazem toho, jak se my lidé chováme k naší planetě. Připravili jsme pro vás seznam jednoduchých kroků, jak můžete zmenšit svou stopu a ulevit zemi.

1. Pro všechny případy u sebe noste látkovou tašku. Až půjdete na neplánovaný nákup, budete připraveni. V tašce mějte navíc nachystané i látkové sáčky na ovoce a zeleninu.

2. Nekupovat zbytečně balené vody, ale naučit se pít vodu z kohoutku. Nespotřebovanou vodu pak využijte na zalévání květin.

3. Dávejte věcem druhou šanci. Roztržené oblečení, utržený knoflík nebo zničená podrážka u boty jsou maličkosti, které snadno opravíte. Stejně tak není nutné kupovat každý rok nový telefon nebo počítač.

4. Používejte ekologickou kosmetiku. Třeba produkty Sachajuan, které seženete na všech našich studiích, jsou veganské, cruelty free (nejsou testovány na zvířatech), gluten free (bezlepkové) a neobsahují parabeny. 

5. Podporujte lokální prodejce a malé značky. Obvzláště teď to budou potřebovat.

6. Začněte chodit více pěšky. Jezděte na kole nebo využívejte MHD. Jízda autem je mnohdy zcela zbytečná, obvzlášť tehdy, pokud pravidelně jezdíte v autě sami. Pohyb vám navíc jenom prospěje.

7. Využijte populární sharing. Půjčujte si věci, které nemáte a nepotřebujete si je kupovat. O nákupech zkuste obecně více přemýšlet a co můžete, si jednoduše půjčte.

8. Vařte ekologicky. Než půjdete do obchodu, sepište si seznam a přemýšlejte nad tím, co kupujete. Mějte přehled o použitých surovinách, o jejich výrobě, zpracování nebo uskladnění. Přemýšlejte dopředu a snažte se využít vše do posledního zbytku.