Jak najít svou práci snů díky ikigai?

Doba čtení: 3 min.

V životě často děláme věci, které vlastně vůbec dělat nechceme. Studujeme zbytečné školy, chodíme do práce, která nás nenaplňuje, žijeme někde, kde se nám nelíbí. Možná je to tím, že mnohdy nevíme, co bychom v životě chtěli dělat. A právě s tím vám pomůže japonská metoda ikigai.

Japonské slovo ikigai vzniklo složením slov ikuru, což znamená život, a kai neboli uskutečnění snu. Igigai je životní filozofie a také důvod, proč ráno vstáváte z postele. Klíčem je najít v životě rovnováhu, zdravě se stravovat a hýbat se. Říká se, že člověk by měl mít v životě tři koníčky. Jeden, díky kterému budete vydělávat peníze, jeden, který vás udrží ve formě, a jeden, který bude rozvíjet vaši kreativitu.

Ikigai je spojení toho, co vás motivuje, co vás pohání kupředu a toho, co je váš sen, vaše přání. Najít takovou práci se může zdát nemožné, ale měli byste se o to alespoň pokusit. Do práce totiž chodíme většinu život a trávit tedy celý život něčím, co vás nenaplňuje, je nesmysl.

Nemusíte hned všeho nechat, odstěhovat se na druhý konec zeměkoule a začít si plnit své sny. Naopak, měli byste na to jít pomalu, naplánovat si jednotlivé kroky a připravit se na to, že to bude dlouhá cesta plná kompromisů. Hledání smyslu života souvisí v životní pohodou, čistou myslí a zdravým tělem.

Pokud vám dělá problém najít své ikigai, položte si čtyři základní otázky.

Co mě baví?

V čem jsem dobrý?

Čím se uživím?

Jak mohu být užitečný?

Nejvíce vás bude naplňovat práce, která splňuje všechny tyto podmínky. Ta, která se bude nacházet na rozcestí čtyř cest: vášně, nadání, povolání a poslání. Jedině tak najdete svou práci snů.