3 důvody, proč pít kokosovou vodu

Doba čtení: 2 min.

Je osvěžující, je lahodná a je zdravá. Řeč je o kokosové vodě, která se poslední dobou těší veliké popularitě. Pokud stále ještě váháte, zda s kokosovou vodou začít, máme pro vás pár dobrých důvodů.

Kokosová voda je čirá tekutina, kterou najdete ve středu mladých zelených kokosů, tedy těch, které ještě nezačaly tvořit bílou dužinu. Dnes je oblíbeným nápojem sportovců díky obsahu draslíku a minerálních látek. Obsahuje také velké množství enzymů, proto se doporučuje také jako detoxikační nápoj. Zároveň také snižuje otoky nohou a rukou. Kokosová voda má nízkou hladinu tuku, sacharidů a kalorií a je tedy vhodná i při dietě.

A jaké jsou její další výhody?

1. Zrychluje metabolismus

Pití kokosové vody zlepšuje funkci metabolismu, díky čemuž tělo přijímané cukry a jiné kalorie zpracovává rychleji. Hladina cukru kleasá, a vy se tak rychleji zbavíte přebytečných kil. Navíc budete mít více energie.

2. Snižuje krevní tlak

Jeden z výzkumů potvrdil, že pravidelné pití kokosové vody dokáže u lidí s hypertenzí (zvýšený krevní tlak) tlak snižovat. Tohle pozitivum má na svědomí draslík, který je v kokosové vodě obsažen ve velikém množství. 

3. Pomáhá předcházet ledvinovým kamenům

Jeden z výkumů účinků kokosové vody potvrdil, že její pravidelná konzumace může snížit tvorbu ledvinových kamenů. Ty bohužel vznikají z důvodu hromadění oxalátů a kalcia, které dohromady tvoří špatně rozpustné soli, tedy něco jako drobné krystalky. Ty se pak usadí v ledvinách a následně v moči. Odborníci ale věří, že právě pitím kokosové vody (a samozřejmě zdravou životosprávou) můžete z těla volné radikály odstranit.