Chcete být zdraví a fit? Začněte plavat

Doba čtení: 3 min.

Potřebujete protáhnout svaly, zlepšit fyzičku, vyčistit hlavu a také trochu zhubnout? Pak není nic jednoduššího než začít s plaváním. Teď v létě k tomu máte navíc ideální podmínky a na podzim už se z plavání stane příjemná rutina.

Přirozený pohyb je to nejlepší, co můžete svému tělu dát. Ať už je to chůze, běh a nebo třeba právě plavání. A stejně jako k běhání potřebujete správnou výbavu a umět techniku. Takže než se ponoříte do vody, měli byste vědět pár věcí.

Správná technika je klíčová. Bohužel nebo možná bohudík se ji ale podle knih či videí nenaučíte. Pokud s plaváním teprve začínáte, je dobré odstartovat tuto zábavu správně. Najděte si proto trenéra, který vám vše ukáže, vysvětlí a poradí. Naučí vás správnou techniku pohybu i dýchání, ví, jak byste měli držet hlavu, jak hýbat s rukama nebo nohama.

Výhoda vody je v tom, že je mnohem silnější než vzduch a tudíž klade větší odpor. Vaše námaha tedy musí být větší než při běhání, ale o to rychleji vám také porostou svaly. Stačí ale špatná poloha hlavy a hned máte zaděláno na problém s krční páteří. Proto je dobré udržovat páteř a tělo ve vodorovné poloze a neplavat s hlavou nad vodou.

Na plavání je skvělé, že se u něj nezapotíte, i když pořádně makáte. Dokonale si vyčistíte hlavu, zapomenete na všechny starosti a necháte je doslova odplavat. Chodit můžete klidně ráno před prací, abyste začali den aktivně. Nebo choďte po práci a berte to jako čističku hlavy.

Podle různých výzkumů plavání zlepšuje náladu, mírní deprese a snižuje riziko různých onemocnění včetně stařecké demence. Navíc je vhodné úplně pro každého.