Aby vlasy přežily zimu. Jak o ně správně pečovat?

Doba čtení: 5 min.

Chlad, vítr, sníh i mráz se pomalu dostávají pod kůži nejen nám, ale i naším vlasům. Jak se postarat o to, aby naše krásné vlasy na jaře nebyly zralé tak akorát na radikální střih? Přinášíme několik tipů, díky kterým zimní období nezanechá na vlasech žádnou stopu.

Čepice – kamarád, nebo nepřítel?

Jaký máte vztah k pokrývkám hlavy vy? I když vám čepice krásný účes moc nevykouzlí, z dlouhodobého hlediska je opravdu důležitou ochranou vlasů i hlavy před chladem. Vlasy se v chladném a suchém prostředí lámou, ničí a elektrizují mnohem víc než v ostatních ročních obdobích. Že vám čepice zničí každý účes, rozcuchá ofinu a vypadáte pak přinejmenším jako zmoklý pes? I to má řešení! Při výběru čepic sáhněte spíše po materiálech jako fleece a bavlna. A víte, že existují čepice se saténovým vnitřkem? Nebo, že si můžete pod čepici dát saténový šátek? Ten je k vlasům opravdu šetrný, neohýbá je a nezpůsobuje elektrizování. Pokud ovšem opravdu nejste čepicový typ, i šála obtočená kolem vlasů na hlavě je lepší než nic.

Zaplést, nazvednout, vyčesat

Nepřesvědčili jsme vás? V případě, že čepice ani šály u vás nepřichází v úvahu, zkuste si vlasy před odchodem z domu vypnout nahoru. Skřipcem, gumičkou, nebo sponkami, výběr je na vás. Vlasy, které se neotírají o kabáty a svetry a neuzlí pod šálu nebo ramínka od kabelky, se nebudou lámat tak rychle. Že vlasy nosíte jenom rozpuštěné? V takovém případě pravidelně aplikujte jakoukoliv bezoplachovou péči. Zaručí vám, že v kontaktu s kabáty, svetry, nebo šály budou vlasy lépe chráněny a posíleny.

Hydratace a opět hydratace

Statická elektřina, roztřepené konečky, lámající se délky, vlasy bez lesku a tvaru. To vše je způsobeno nedostatečnou hydratací. Stejně, jako naše pokožka potřebuje v zimě hutnější krémy a olejíčky, i vlasy si žádají pravidelnou a intenzivní hydrataci. Zima opravdu není obdobím, kdy je čas vynechat kondicionér z vaší rutiny. Vlasům poskytuje pravidelnou vláhu a živiny. Zkuste si jednou za týden najít čas na vlasovou masku. Nejbližší měsíce to bude opravdu potřeba. Sachajuan Hair Repair působí komplexně ve vlasových délkách i v pokožce, vlasy vyhladí a posiluje do hloubky. Její účinky navíc trvají i pár dnů po aplikaci. Nestíháte se věnovat masce a ráno není žádný čas nazbyt na kondicionér? Pro ty z vás jsou skvělým řešením takzvané „leave in“ kondicionéry. Aplikují se v spreji, takže kdykoliv a kdekoliv. Do vlasů se rychle vstřebou a hydratace je zaručena. Vyzkoušet můžete například náš bestseller, Leave in Conditioner od Sachajuan.

Ven s mokrou hlavou? Ani nápad!

Že máte ve zvyku vyběhnout ve shonu z bytu s vlhkými vlasy? V zimě to prakticky znamená, že vám můžou zamrznout a téměř okamžitě se polámat. Voda otevírá vlasové kutikuly a chlad tak vchází přímo do struktury vlasů, kde jí významně narušuje. Svou hřívu si proto myjte vlažnou, ne příliš teplou vodou. Ta pokožku výrazně dráždí a paradoxně vlasy i pokožku vysušuje. Vlasy pak pečlivě osušte jemným ručníkem, nikdy nedrhněte, ale jenom „odsávejte“ stláčením ručníku kolem vlasů, směrem od kořínků ke konečkům. Pak je důkladně vyfoukejte a vyhlaďte kartáčem a na závěr studeným vzduchem uzavřete vlasové kutikuly.

Umývejte méně

Kromě kvalitní hydratační péče vůbec není na škodu nechat vlasy v kontaktu s jejich přirozeným mazem. Místo mytí každý den nebo obden zkuste své vlasy umývat až každý třetí den, nebo intervaly ještě oddalte. Závisí od vašeho tipu vlasů. Žádný olej, ať už ten přirozeně se tvořící, nebo ve formě přípravku, jakým je například ten od Olaplex, není v zimě na škodu. Co se aplikace šamponu týče, používejte ho spíše v menším množství. Hravě postačí dávka o velikosti hrášku nebo fazolky.

Few honorable mentions

Investujte do zvlhčovače vzduchu. Protože se v interiérech v zimě topí, vzduch může být opravdu suchý. Dostatek vlahy ve vzduchu prospívá vaším vlasům, pokožce, ale i sliznicím, které jsou pak méně náchylné k virům a nachlazení.

Nezanedbávejte pitný režim. Dostatek vody v buňkách těla je základ.

Dbejte na dostatek minerálů a vitamínů. Ať už ve formě doplňků, nebo díky vyváženému jídelníčku.

Nezapomínejte na pravidelnou návštěvu kadeřníka a kvalitní střih i barvu.

Pravidelně si pokožku hlavy masírujte polštářky prstů, nebo masážním hřebenem. Postupujte po celé hlavě, nevynechejte ani kousek. Pokožka se tak dobře prokrví a lépe vyživuje vlasy. V případě potřeby k masáži přidejte i pár kapek oleje, nebo séra.