Bomton travel: Tajná zahrada

Kniha Tajná zahrada autorky Frances Hodgson-Burnett je příběhem malé Mary, která byla poslána na ponuré anglické panství ke svému strýčkovi. Ve velikém domě se ale nudí, tak se vydá hledat zábavu ven. Objeví téměř mrtvou zahradu, kterou promění v kouzelný kout vyzařující nadpřirozenou a oživující sílu. My jsme pro vás vybrali pět nádherných zahrad z celého světa, kde jistě takovou sílu najdete i vy.

Národní botanická zahrada Kirstenbosch, Kapské město, JAR

Je jednou z nejznámějších a nejnavštěvovanějších zahrad na světě a taky nejkrásnější zahradou v Africe. Pozemek, na němž se rozkládá, má dohromady 528 hektarů. Původně bylo toto místo farma, která patřila kontroverznímu britskému podnikateli a politikovi Cecilu Johnu Rhodesovi. Ten ji v roce 1902 daroval zemi a v roce 1913 místní vláda postoupila statek dozorčí radě, která zde založila botanickou zahradu. Dnes tu můžete vidět neuvěřitelných asi 7000 druhů rostlin. Zahrada je součástí lokality zapsané v UNESCO.

High Line, New York

Původně železniční trať se před pár lety proměnila na úžasně klidné místo uprostřed rušných newyorských ulic. Trať byla postavena v roce 1934 a fungovala jako spojovací linka mezi továrnami a sklady. Protíná více než 100 ulic ve výšce skoro osm metrů nad zemí. Poslední vlak tu projel v roce 1980 a od té doby nadzemka chátrala. Okolí se pak během dvaceti let proměnilo na moderní místo plné galerií, obchodů a restaurací. Kvůli modernizaci čtvrti měla být High Line zdemolována. Tomu se ale v roce 1999 rozhodla skupina tamních obyvatel zabránit, a vytvořila projekt, který se měl stát centrem místní komunity. Zpustlá kolejiště se skutečně proměnila v jeden dlouhý park se záhony, trávníky a stromy, které lemují chodníčky a promenády s lavičkami. Navíc je odsud nádherný výhled.

Las Pozas, Mexico

Las pozas neboli jezírka je okrasná zahrada velká 32 hektarů a najdete ji v deštném pralese v mexickém státě San Luis Potosí. Vytvořil ji výstřední milionář, básník a mecenáš Edward James, který přišel v roce 1945 do Mexika z Anglie. S pomocí své sestřenice malířky a zahradního architekta zde zrealizoval svůj romantický sen o pozemské verzi rajské zahrady. Nechal tu vybudovat 36 fantaskních objektů z betonu, které připomínají surrealistické sochy nebo torza budov. Jsou obklopeny obrovskou spoustou rostlin i vodopády. Některé sochy mají dokonce uvnitř skryté místnosti a schodiště, která nikam nevedou.

Ztracené zahrady Heligan, Anglie

Pro Brity jsou Heliganské zahrady skutečným pojmem, zhruba něčím, jako je pro nás například lednický zámecký park. Rozkládají se v Cornwallu na rozloze tisíc akrů. Až se tu budete procházet, dost možná se ztratíte. Jak fyzicky, tak psychicky ve svých představách. V exotické džungli najdete například bambusové tunely a volně žijící živočichy. Nejznámějším prvkem je ovšem skupina kamenných soch. Obří hlava, bláznivá panna a šedá dáma. Tyto sochy vynořující se ze země jsou zahalené listy a vypadají, jako by čekaly na to, až je někdo objeví. Tohle místo vypadá jako z pohádky.

Historické město Sigiriya, Srí Lanka

Už jen samotný ostrov Srí Lanka je ráj. Počkejte ale, až uvidíte tohle zapomenuté město. Nechal ho postavit král Kasyapa I. v 5 století a leží na kopcích a vrcholku Lví skály. Staré ruiny vyčnívají z džungle výškou 370 metrů a jsou přístupné řadou schodišť a galerií. Na plochém vrcholku se nachází horní palác  a místní vodní nádrže jsou dodnes funkční. Na střední terase je proslulá Lví brána a takzvaná zrcadlová zeď s mnoha freskami. Dolní palác je obklopen příkopy a hradbami a na úpatí skály se rozléhají zbytky zahrad. Ty patří mezi to nejdůležitější z celého města. Zahrady jsou rozděleny na tři části: vodní zahrady, jeskynní a balvanové zahrady a terasovité zahrady. Tento objev umožnil archeologům rozvíjet své znalosti o historii zahradnictví. I dnes je ale stále nepravděpodobné, aby někdo pochopil a dokázal znovu navrhnout, jak to tu ve starověku vlastně vypadalo.