Co udělala karanténa s naším tělem aneb máte lockdown body?

Doba čtení: 4 min.

Brzy to bude rok, kdy nás současná situace uvěznila v našich domovech. Mnoho z nás teď u počítače prosedí většinu dne a ani si neuvědomujeme, co tento nový životní styl dělá s naší pletí nebo tělem. Pojem lockdown body by vám rozhodně neměl uniknout. Jak s ním bojovat?

Ráno vstanete a ještě rozespalí s hrnkem kafe v ruce zapínáte počítač. U něj prosedíte celý den, pak rychle zhltnete něco k jídlu, občas doma poklidíte a večer usínáte u seriálů. Zatímco na jaře jsme všichni cvičili, chodili na dlouhé procházky a věřili, že lockdown je jen přechodná doba, dnes už optimismus opustil i ty silnější z nás. Cvičení jsme vyměnili za Netflix a chill, banánový chleba za burger z dovozu.

Je jasné, že vydržet na home officu a být stále aktivní, je těžké, přesto rozhodně nutné. Pokud se totiž opravdu celý den nehnete od počítače, telefon máte k uchu přilepený v jednom kuse a navíc nezdravě jíte a vůbec se nehýbete, dřív nebo později se to projeví. A výsledek se vám líbit nebude. Jak tedy s lockdown body bojovat? Jak se mu vyhnout? Co dělat a co naopak vůbec?

Máte lockdown body?

Pobyt doma má mnohá negativa. Například to, že máme doma přetopeno, málo větráme, jíme nekvalitní jídlo a navíc ve spěchu, stresujeme se, málo nebo naopak příliš dlouho spíme, nedodržujeme pitný režim a nehýbeme se. Během časté práce na počítači se může projevit bolest očí a zad.  A právě proto se začal používat nový termín – lockdown body. Tedy takové tělo, které teď možná máte i vy.

Pokud nedodržujeme správný režim, pokožka nám to dá brzo znát. „Jedním z příznaků může být bledá, unaveně vypadající pokožka, může se objevit i akné. Pokud dostatečně nepijete, velmi častým důsledkem jsou suché rty. U těla se například dlouhým sezením může projevit vodní celulitida a  pokud nedodržujete vhodnou stravu, přidá se i tuková celitida,“ upozorňuje kosmetička Monika Valtová.

A jestli si ještě k tomu libujete v přetopeném prostředí, škodíte si ještě víc. „Pobytem v místnostech s topením dochází k dehydrataci pokožky, čímž kůže ztrácí elastičnost, a dochází tak k jejímu rychlejšímu stárnutí. Následkem těchto vlivů jsou vrásky, popraskaní, zčervenání nebo žilky. A o to víc je zapotřebí o pokožku pečovat,“ dodává kosmetička Karolína Kašparovská.

A co s naším tělem dělá fakt, že většinu dne teď jen prosedíme u počítače? „Má to samozřejmě negativní vliv na naše fyzické i psychické zdraví. Obecně bychom měli myslet na přirozený pohyb, najít si čas na pravidelné procházky na čerstvém vzduchu, nebo si zacvičit jógu podle videí na internetu,“ radí Karolína.

Jak se o pokožku těla nyní starat?

Využijte čas strávený doma a najděte si každý den alespoň chvíli na péči o sebe sama. Ať už je to procházka v přírodě, domácí workout, kvalitní jídlo nebo relax ve vaně. A nezapomínejte na pitný režim. „Ráno a večer si vyčištěte pleť, naneste sérum a krém. Jednou za týden si dopřejte peeling a jemnou masáž, tím rozproudíte lymfu a zmírníte celulitidu,“ radí kosmetička Monika.

„Snažte se zdravě a vyváženě stravovat, pravidelně chodit na procházky a cvičit, větrat v místnostech, ve kterých se pohybujete, zaměřit se na hydrataci a výživu pokožky těla. Pokud vás trápí vysušená pokožka těla, dopoučuji High Nutrition Firming Body Balm od Esthedermu, balzám, díky kterému bude vaše pokožka dostatečně vyživená, zároveň působí i na zpevnění kůže,“ radí Karolína.

High Nutrition Firming Body Balm
High Nutrition Firming Body Balm

„Pokud máte rádi texturu olejů, tak je výborný Cellular Body Oil, dokonale vyživí a zjemní vaši pokožku. A v neposlední řadě nezapomínejte v zimě vyživovat také ruce a rty,“ doporučuje Karolína.

Cellular Body Oil
Cellular Body Oil

Věčný boj s celulitidou

Pohyb je důležitý nejen kvůli spalování tuků a budování svalové hmoty, ale také pro rozproudění krevního a lymfatického oběhu. Právě nedostatečná cirkulace krve a lymfy patří k rizikovým faktorům celulitidy. „Dobře fungující lymfatický oběh navíc pomáhá odplavovat škodlivé odpadní látky pryč z těla. Pro cirkulaci lymfy jsou kromě pohybu vhodné také lymfatické masáže, které podle návodů na internetu zvládnete i sama doma,“ vysvětluje Karolína.

V domácích podmínkách můžete využít také sprchování střídavě studenou a teplou vodou a masírování problémových partií žínkou nebo peelingem. „Vše je důležité podpořit zdravým jídelníčkem a dostatečným příjmem tekutin,“ uzavírá kosmetička. Vyzkoušejte třeba krém proti celulitidě Intensive Glauscine Cream.

intensive glauscine cream
intensive glauscine cream

TIP: AKCE NA PRODUKTY Z ŘADY BODY CARE INSTITUT ESTHEDERM

Pokud si nyní zakoupíte jakýkoliv produkt z řady Body Care od Institut Esthederm, získáte beauty taštičku plnou produktů zcela ZDARMA.

Taštička obsahuje:

  • Cellular Water Mist 30ml – buněčná voda v mlze
  • Gentle Deep Pore Cleanser 2ml – hloubkový čistič pórů
  • Lightening Buffing Mask 2ml – maska, která gumuje odumřelé buňky
  • Cellalar Water Cream 10ml – krém s buněčnou vodou