Jak se starat o nehty: Domácí péče krok za krokem

Doba čtení: 3 min.
domácí péče o nehty

Neustálé ťukání do klávesnice, zima, málo vitamínů a nedostatek sluníčka. To jsou faktory, které negativně ovlivňují kvalitu našich nehtů. Jak se v této době o nehty starat a jaké jsou aktuální trendy v úpravě?

Beauty studia jsou bohužel stále zavřená, proto je potřeba se o sebe trochu starat i doma. A vynechat byste neměli ani péči o nehty. I když se vám o ně v salonu postarají lépe, drobná příprava rozhodně neuškodí.

PÉČE

Salony jsou bohužel již dlouhou dobu zavřené a naše nehty přesně podle toho teď vypadají. Třepí se, jsou přerostlé, slabé a špatná péče by jim mohla ještě více uškodit. Držte se proto několika následujících pravidel.

  1. Odlakovač používejte pouze ten bez acetonu. Takový odlakovač totiž zabraňuje nadměrnému vysušování nehtů.
  2. „Nehty odlakovačem nepolévejte, ani je do něj nenamáčejte. Aplikujte ho jen pomocí vatového tamponku,“ radí manikérka Olga Třísková.
  3. V žádném případě nepoužívejte pilník kovový nebo skleněný. Používejte jen papírový pilník o hrubosti 180-240, čím je číslo vyšší, tím je pilník jemnější. „Na zahlazení nehtu na povrchu a okrajů můžete použít lešticí pilník, ale s ním velmi opatrně, aby se nenarušila větší vrchní vrstva nehtu, než by měla,“ říká Olga.
  4. Pilovat byste měli jen jedním směrem a ne sem tam, protože tím se nehet třepí.
  5. Kůžičku okolo nehtu v žádném případě nestříhejte. Do nehtu ji zatlačujte vždy jen pomocí pomerančového dřívka, ideálně jednou týdně. „Každý den pak kůžičku promazávejte olejem speciálně určeným na toto místo,“ radí manikérka Diana Stepičeva. „Málokdy klientka dokáže odhadnout množství kůžičky, které se může odstranit, a při špatném ošetření si může ublížit a vytvořit si i nepříjemné záděry, které se mohou podebrat a následně se může projevit i zánět,“ upozorňuje Olga.
  6. Lakovat postačí výživným lakem na daný typ nehtu.
  7. Pokud používáte barevný lak, nesmíte zapomínat použít podkladový lak a po nanesení barevného laku lak svrchní, takzvaný top coat.
  8. „Důležité je nezapomínat na použití nehtového olejíčku a krému na ruce a také bych zvolila vhodné mýdlo na ruce. Obojí by mělo být spíše regenerační a hydratační. V zimě totiž pokožka rukou trpí nejvíc,“ dodává Olga. Studený a suchý vzduch totiž zpomaluje tvorbu ceramidů, které kůži hydratují a podporují její pružnost. Proto je také dobré přes zimní období nosit rukavice.
Vyzkoušejte třeba výživový krém na kůžičku od SpaRitual. Koupíte zde.
SpaRitual, výživový krém na kůžičku
SpaRitual, výživový krém na kůžičku 

Doma, nebo v salonu?

Stejně jako byste s barvením vlasů měli počkat na svého kadeřníka, s úpravou nehtů je to podobné. I když k tomu karanténa vyloženě svádí, do žádných větších akcí se raději nepouštějte. Základní ošetření sami doma jistě zvládnete, ale držte se výše zmíněného plánu. Co se týče větších zásahů, vyplatí se počkat na péči odborníka.

Pokud například používáte gel lak, je dobré nehty alespoň zastřihnout. „Jestliže je to i váš případ, pokuste se nehty zkrátit na minimální délku. Pokud byste tak neudělali, nehet by se mohl snadno zlomit,“ upozorňuje manikérka Diana.

„Určitě doporučuji chodit na péči o ruce do salonu, jelikož klientům poskytneme větší péči, než jakou si mohou dopřát sami doma. Manikúra se může obohatit o různé zábaly, peelingy, masky, ale i samotné zapilovaní do požadovaného tvaru a ošetření nehtové kůžičky je na jiné úrovni,“ říká Olga. „Nicméně když se pak skloubí profesionální péče s tou domácí, má to mnohem lepší výsledky ve vzhledu nehtů a rukou, než kdyby se klientka po návštěvě salonu o nehty vůbec nestarala,“ dodává.

Vyzkoušejte hydratační krém na ruce z citrusu, SpaRitual. Koupíte zde.

hydratační krém na ruce z citrusu, SpaRitual
hydratační krém na ruce z citrusu, SpaRitual

Co jíst, aby byla kvalita nehtů lepší?

Rozhodně jezte kvalitní potraviny, jako jsou vejce, ryby, maso, oříšky, luštěniny, mléčné výrobky, ovoce, zelenina a velmi důležitý je i pitný režim. „Podpořit kvalitu nehtů můžeme i vhodnými doplňky stravy, jako jsou vápník, hořčík a železo,“ říká Olga. „Nezapomínejte ani na dostatečný příjem vitamínů jako D, A, C, E a také zinek a magnesium,“ doporučuje manikérka Diana. 

TRENDY

Jaké jsou aktuální trendy?

  • Krátká délka 
  • Přirozený tvar 
  • Nude barvy
  • Minimalismus 

„Aktuálním trendem v manikuře pro letošní rok bude černá a zelená barva v odstínu khaki a trávově zelené. Kdo se však bude takových nehtů bát a nebude mít na ně odvahu, tak stačí v těchto barvách nakreslit různé akcenty – proužky, puntíky, vlnky. Také budou trendy různé odstíny hnědé barvy, barevná francouzská manikúra a ve zdobení samolepky s logem vaší oblíbené značky,“ dodává Olga.

1 reakce