Home inspiration: Zázračný úklid podle Marie Kondo

Jarní počasí přímo vybízí k pořádnému úklidu domácnosti. Ne nadarmo se říká clean home, clean mind.

O Marii Kondo jste už jistě slyšeli. V roce 2018 způsobila téměř revoluci, když napsala knížku Zázračný úklid. Marie vás naučí, jak zminimalizovat počet vašich věcí na minimum, které vás bude těšit. Spousta z nás totiž doma roky hromadí spousty a spousty zbytečností, které pak při úklidu jen přesouváme z místa na místo. A nebo v horším případě ani nevíme, co doma vlastně všechno máme.

Pro důkladný úklid vašeho domova je tou nejlepší příležitostí stěhování. Pokud vás ale v blízké době změna bydliště nečeká, vrhněte se do úklidu tak jako tak. Vyčleňte si na něj alespoň jeden víkend a věnujte se jen jemu. A udělejte to jednou provždy opravdu pořádně! Žádné přesouvání nebo hromadění věcí ve skříních a šuplatech. Ani si byt nerozdělujte na menší úseky. Ukliďte ho celý, důkladně, na jeden zátah.

Marie Kondo radí dělit všechny věci v bytě na dvě kategorie. První jsou ty, které nás těší, dělají nám radost a které chceme mít u sebe a druhá kategorie jsou věci, které už nepoužíváme a nedělají nám radost. Tyhle věci bychom měli bez milosti vyhodit nebo darovat.

Při úklidu je ale důležité vzít do ruky opravdu každou jednu věc, co v bytě máte, a zamyslet se nad tím, jestli ji potřebujete a chcete, nebo naopak. Při třídění a vyřazování postupujte v jasně stanoveném pořadí. Začněte oblečením, pokračujte s knihami, papíry a předměty jako je elektronika, kosmetika, kuchyně. Na úplný závěr se pusťte do sentimentálních předmětů, jako jsou pohledy, fotky, přáníčka, dárečky.

První krok je vyndat úplně všechno z dané kategorie na jednu velkou hromadu. Jedině tak uvidíte, kolik věcí doopravdy máte a uvědomíte si, že je určitě všechny nepotřebujete nebo nepoužíváte. Každou věc vezměte do ruky a ujasněte si, zda si ji chcete/potřebujete nechat, nebo ne. Vážně potřebujete šestery černé slim džíny, když stále nosíte jen jedny? A určitě si musíte schovávat všechny sešity z vysoké školy?

Buďte si jistí, že s každou naplněnou taškou věcí na vyhození nebo k darování, se budete cítit skvěle. Pro všechny přebrané věci najděte konkrétní místo a vždy, když je použijete, je tam vracejte. Jedině tak dokážete v „novém“ domově udržet pořádek.