Jak na zdravé opálení bez rizika

Doba čtení: 3 min.

Slunce k létu patří a je to dobře. Opálená pokožka vypadá zdravěji, sexy a v bronzové kůži si připadáme také štíhlejší. Sluneční paprsky ale bohužel naší pokožce škodí. Jak se tedy opálit tak, abychom si neublížili?

Pobyt na sluníčku má pro naše tělo i psychiku blahodárné účinky. Nic se ale nesmí přehánět. UV záření nám v té správné míře dodává vitamín D, který je důležitý pro tvorbu kostí a správnou obranyschopnost. Slunce také snižuje stres, prohřívá kosti a může snížit i krevní tlak.

Bohužel pokud to s pobytem na slunci přeháníte nebo spálíte úplně bílou kůži, přichází dehydratace, rychlejší stárnutí kůže a můžete si také poškodit přirozený pigment a pokožka zůstane flekatá. Největším rizikem jsou pak kožní nádory. Při slunění tedy nikdy nezapomínejte na přípravky s ochranným faktorem a to jak na tělo, tak i na obličej, vlasy nebo rty.

Jak funguje SPF?

Hondota faktoru nemá nic společného s tím, jak moc se opálíte. Ochranný faktor říká, kolikrát se prodlouží doba, za kterou se může pokožka spálit. Také to velmi záleží na typu kůže. Jinak se bude opalovat člověk s bílou kůží a jinak snědá pokožka.

Pro běžný pobyt ve městě vám bude stačit OF obsažený v běžné dekorativní kosmetice. Pro dlouhodobější pobyt na otevřeném slunci se doporučuje SPF (ochranný faktor) minimálně 15, při cestách k moři pak nejméně 30 spolu s UVA ochranou. Přípravek aplikujte vždy alespoň 20 minut před opalováním. Mažte se pomalu a pečlivě, abyste nevynechali žádné místo.

Photo Regul Protective Care Jedinečný opalovací krém s vysokou UV ochranou na obličej, krk a dekolt pro pleť s pigmentovými skvrnami, který zároveň vyrovnává odstín pleti. Koupíte tady.

Bronze Repair Strong Sun Opalovací zpevňující protivráskový krém na obličej s velmi silnou UV ochranou. Koupíte tady.