Jak se poučit z neúspěchu a udělat z něj svou přednost

Z každého neúspěchu se můžeme poučit a každé zklamání nás může posunout dál. Co vám pomůže a jak na to?

Jedny z nejtěžších chvil v životě zažíváme tehdy, když nás zradí blízký přítel, nevyjde to, co jsme si vysnili, nebo naše plány ztroskotají kvůli nám samotným. Přesto není nutné používat jako prevenci proti zklamání taktiku: Raději nebudu mít žádná očekávání a pak nebudu smutný. Stejně tak nemusíte věřit jen sami sobě a ostatní zavrhnout. Pokud zvládnete své negativní emoce správně zpracovat, máte vyhráno.

Do každé důležité činnosti, kterou v životě děláme, vkládáme jistou investici. Ať jsou to city, čas nebo peníze, vždy za to chceme něco zpátky. To je zcela logické a normální. Odměna by měla být fyzická nebo psychická a pokud se nedostaví, přijde zklamání, hněv, smutek nebo beznaděj. I to je normální. Pokud jsou do akce navíc zapojeni blízcí lidé, bývá situace ještě horší. Často propadáme depresím a máme pocit, že jsme na konci sil.

Musíte si uvědomit, že zklamání je přirozenou součástí našeho života. Je správné, že se cítíte být občas bezmocní a bezradní. Ovšem není dobře, pokud se ve svých pocitech vyžíváte, utápíte se ve smutku a depresi, libujete si ve špatné náladě a schválně si svou budoucnost představujete v těch nejtmavších barvách. Zároveň odmítáte pomoc a nechcete si připustit, že každý problém má své řešení? Tak s tím okamžitě přestaňte.

Naučit se myslet pozitivně a hledat světlo na konci každého tunelo, není sice žádná věda, bude to ale chtít svůj čas. Každý jsme jiný, někdo je od přírody pozitivní, někdo naopak tíhne ke smutku. Abyste nezůstali uzavřeni v začarovaném kruhu výčitek a černých myšlenek, musíte se naučit odpouštět. Tím začněte. Pak si sedněte a zcela racionálně zkuste najít řešení na svůj problém. Pište si poznámky, kreslete si obrázky nebo mind mapy.

Pokud máte pocit, že potřebujete nejdřív čas, aby se rány zahojily, neseďte doma a nečekejte, až to přejde. Nazujte si tenisky a běžte si zaběhat, vyražte na výlet, do nové restaurace nebo do kina. Ukliďte si doma, zajděte si na jógu nebo běžte na koncert. Dělejte zkrátka něco, u čeho přijdete na jiné myšlenky, nebo naopak zcela nenásilně vymyslíte geniální řešení, jak ze své situace ven. Každé zklamání nebo neúspěch berte jako cennou životní zkušenost a snažte se z něj poučit.