Všechny žijeme pod diktátem dokonalosti

Doba čtení: 6 min.

Katie Willcox, zakladatelka hnutí za přirozenost a zdraví Healthy Is The New Skinny, moc dobře ví, jaké to je žít pod diktátem dokonalé krásy. 

Na molu, v časopisech či v reklamních kampaních stále ještě vede extrémní štíhlost. Už od dob Coco Chanel stojí štíhlá silueta v centru estetiky módního průmyslu. Velmi štíhlá postava slouží dobře k prezentaci módních značek. Návrháři si přejí přenést svůj návrh do reality tak, aby se co nejvíce podobal jejich skicám. A tak hledají ultra štíhlé modelky, které budou tak lehké jako jejich obrázky. Shodují se, že oděv padne lépe na tělo bez forem.

„Nikdo nemá chuť dívat se na molech na zakulacené ženy,“ prohlašoval Karl Lagerfeld v roce 2013. Vystupující kosti a muší váha se staly ideálem krásy a malé holčičky a mladé slečny jsou právě v tom nejcitlivějším období vystavovány obrovskému tlaku. Mají pocit, že jejich těla nejsou hezká, že nejdůležitější je být štíhlý až vychrtlý. Kvůli tomu se pak u nich můžou velice rychle objevit poruchy příjmu potravy. 

Mediální masáž je obrovská a s rozvojem internetu a sociálních sítí se to jen zhoršilo. A s tím se Katie Wilcox rozhodla bojovat. Blogerka, majitelka agentury Natural Model Management a zakladatelka hnutí Healthy Is The New Skinny je dnes jednou z největších zastánkyň přirozené krásy. Bojuje proti mediálnímu diktátu dokonalých těl a naopak vyzdvihuje zdraví, spokojenost a sebelásku. „Krása je nadhodnocená a nepochopená,“ tvrdí Katie. „Je to myšlenka, kterou průmysl opakovaně manipuluje, aby měl co největší zisky. Věřím, že krása je víc o pocitu než o vzhledu.“

Jaké to je, když vás neustále někdo do něčeho nutí a předhazuje vám svůj osobní pohled na krásu, ví tahle Američanka moc dobře. Několik let se živila jako modelka a s módním průmyslem si užila své. Jak sama říká, podle požadavků byla moc silná, aby pracovala jako modelka, ale zase moc hubená, aby mohla být plus size modelkou. A tak pracovala jak se dalo, ale stále se ptala sama sebe: “Proč tohle vůbec dělám, když mám normální zdravou postavu?”

Po zkušenostech z modelingu založila svou vlastní modelingovou agenturu Natural Model Management pro modelky, které nezapadají do tabulek jiných agentur. “Média nám neustále podsouvají, že “hubený” je lepší,” říká Katie. “Ostatní modelky stále jen řešily, že musejí zhubnout, ale vůbec je nezajímalo jejich vlastní zdraví. A tak jsem si řekla, že to stačilo. Že být hubený přece není to hlavní. Zdraví je to nejdůležitější,” vypráví.

Když začínala, měla sotva tři klienty. Postupem času ale trend body positiv a modelek s ženskými křivkami rostl a zájem stoupal. “Dneska mi to zpětně připadá jako bláznovství, ale jsem strašně ráda, že jsem agenturu založila. Klienti si postupně všímali, jakou má tahle cesta šanci na úspěch a začalo se nám dařit potenciál naplnit,” vzpomíná.

Netrvalo dlouho a Katie založila úspěšný blog, napsala knihu Healthy Is the New Skinny: Your Guide to Self-Love in a „Picture Perfect“ World a každý den se snaží motivovat statisíce svých fanoušků i prostřednictvím sociálních sítí. “Pokud mě sledujete, pak víte, že dělám všechno tak, aby to bylo co nejvíce upřímné a skutečné. Projektem HNS pomáháme lidem, aby se cítili lépe a pokračovali ve zdravém a šťastném životě. Na svůj osobní profil občas postnu fotku své postavy, ale opravdu si myslím, že cílem nás všech je dostat se do bodu, kdy tohle nebude to hlavní! Místo toho, abychom se neustále soustředili na naše těla, soustřeďme se na to, kým opravdu jsme,” napsala na svém Instagramu.

Stát se tou nejšťastnější a nejzdravější verzí sebe sama je dlouhý proces. Pokud celý život bojujete s tím, že vám na sobě něco vadí, jste sebekritičtí a nemáte se rádi, nezmění se to za jeden den nebo po přečtení jedné knihy. Mít se ráda je něco, co se musíte naučit. Pomalu, po krůčcích.

“Nejdřív se zeptejte sami sebe, proč se nemáte rádi. Proč se vám nelíbí vaše tělo. A postupně s tím začněte pracovat,” radí Katie. Nesnažte se vyhovět diktátům společnosti. Přestaňte kupovat módní časopisy nebo sledovat na Instagramu všechny ty ultra štíhlé holky s pevným zadkem a prvotřídním six packem. Soustřeďte se jen na sebe a na vaše potřeby. Jedině tak dosáhnete rovnováhy a vybudujete si pozitivní vztah ke svému tělu.