Zdravá pokožka hlavy: zatočte účinně s lupy

Doba čtení: 4 min.

Lupy ve vlasech patří k nejrozšířenějšímu vlasovému problému vůbec. Projevují se nepříjemným svěděním a drobnými šupinami ve vlasech. Neprojevují se u všech stejně, rozlišujeme dva typy – suché a mastné lupy. Naštěstí se s nimi dá úspěšně bojovat, je však nutná trpělivost a změna životního stylu. Nejprve si rozebereme konkrétní typy lupů, proč vznikají a jak správně pečovat o pokožku hlavy. 

Typy lupů:
Suché – šupinky kůže jsou malé, bez zápachu, drží se ve vlasech, většinou dopadají na ramena
Mastné – může jít o kožní onemocnění (seborea – chronické onemocnění kůže), způsobují silné svědění, zapáchají 

Proč vůbec máme lupy? Jak vznikají?
Na vzniku se podílí řada faktorů a samozřejmě mezi ně patří i genetika, která je zásadní. Na vině je špatné umývání vlasů, nesnášenlivost vlasových přípravků či kvasinková infekce (kvasinky se živí kožním mazem a zanechávají po sobě na kůži vedlejší produkt) a samozřejmě stres. Mastnou pokožku hlavy můžete mít i z důvodu špatné techniky mytí či nefénování vlasů. 

Jak s nimi mohu bojovat?
Pokožka hlavy potřebuje čas a je opravdu nezbytné vsadit na kvalitní produkty, které budete používat dlouhodobě a svědomitě, jelikož se lupy mohou opět vrátit. Nezapomeňte pátrat i po jiných přičinách vzniku lupů – někdy mohou odkazovat na vnitřní neřešený problém. Právě proto k nim musíme přistupovat komplexně. Pojďme si probrat kroky, které vám pomohou v boji proti lupům.

Vlasová kosmetika
Základ všeho. Nedoporučujeme šampony z drogerie, které mohou citlivou vlasovou pokožku podráždit a vaše vlasy zatížit. Dejte si pozor na parabeny (časté používání může vést k alergiím či problémům s pokožkou), ftaláty (používají se pro výrobu kosmetických obalů, z jejichž stěn se uvolňují do samotného přípravku a mohou představovat nebezpečí pro imunitu člověka: oslabují plíce, ledviny nebo játra), sulfáty (způsobují podráždění a svědění pokožky a mohou vést ke vzniku roztřepených konečků nebo vypadávání vlasů), silikony (vytváří efekt zdravých a lesklých vlasů, ale není tomu tak, jelikož levné silikony se nerozpustí ve vodě a vlasy tak vysychají a rapidním způsobem se ničí). 


My doporučujeme následující: 
Scalp Shampooodstraňuje lupy a zklidňuje podrážděnou pokožku hlavy. Rozmarýnový olej, mentol, kyselina salicylová a výtažek ze zázvoru zklidňují podrážděnou a zarudlou vlasovou pokožku, udržují hydrataci vlasů a pokožky ve správné rovnováze. Scalp šampon můžete používat i v kombinaci s jiným šamponem jako prevenci proti mastící se pokožce a lupům. Nejlépe spolu fungují produkty Sachajuan, díky kterým dosáhnete požadovaných výsledků.

Bohužel mám velmi citlivou pokožku na hlavě, dělaly se mi strupy, ale tento šampon mě zachránil.” hodnocení produktu od zákaznice Bomton Beauty.

Scalp Scrub jemně čistí vlasy a vlasovou pokožku. Obsahuje sacharózu, která pomáhá odstraňovat šupinky kůže z povrchu vlasové pokožky, uvolňovat z ní lupy a usazenou mastnotu a zároveň podporuje růst nových kožních buněk.
Vlasový peeling slouží k domácí použití, ale můžete si jej dopřát jako službu v našem Studiu za cenu 280 Kč.

Serene Scalp Balancing Shampoo stejně jako Scalp šampon obsahuje kyselinu salicylovou, jemně čistí, eliminuje výskyt lupů, snižuje zarudnutí vlasové pokožky a je vhodný i pro barvené vlasy.

Specifique Bain Anti-Pelliculairehloubkově čistí vlasovou pokožku, pomáhá dlouhodobě omezit tvorbu lupů na suché i mastné vlasové pokožce a je bez obsahu silikonů! 

Správná výživa (nejen) pro vaše vlasy
Zařaďte do svého jídelníčku nenasycené mastné kyseliny Omega-3, zinek, vitamín C, vitamín E a vitamín A. Jídelníček můžete obohatit o ryby, pivovarské kvasnice, fazole, celozrnné pečivo, vejce a zeleninu.

Tipy na závěr:
Nepodceňujte pravidelné čištění hřebenu, kde se zachytává mastnota a nečistoty. Nezatěžujte zbytečně své vlasy a omezte časté sahání do vlasů a nošení pokrývek hlavy, pokud to zrovna situace nevyžaduje – v důsledku toho se nám může vlasová pokožka zapařit. Vsaďte na kvalitní vlasové produkty, které vaši pokožku nezatíží, ale naopak jí uleví. V případě dlouhodobého výskytu lupů je dobré zvážit návštěvu odborníka – kožního lékaře, který provede vyšetření.

1 reakce