5 mýtů o metabolismu, kterým nevěřte

Doba čtení: 4 min.

Náš metabolismus ovlivňuje řada faktorů a ne vždy platí, že rychlé spalování je lepší než to pomalé. Kterým mýtům byste měli přestat věřit a na co si naopak dejte pozor?

1. Když budu málo jíst, zhubnu

V tomto případě tělo zareaguje zcela opačným způsobem a jídlo si bude ukládat. Dostane totiž strach, že zase dlouho nic nedostane, a tak bude energii šetřit. Kvůli hladovění navíc stoupá fyzická únava, jste podráždění a znudění. Jídelníček by měl být pravidelný a pestrý. Nesmíte se přejídat, ale v žádném případě ani hladovět.

2. Stačí, když budu jíst zdravě

Ano, pokud chcete zhubnout nebo být zdraví, musíte zdravě a dostatečně jíst. Na pohyb ale určitě nezapomínejte. Právě cvičením totiž svůj metabolismus perfektně nastartujete a budete spalovat ještě dlouho po cvičení. Pokud navíc budete cvičit opravdu pravidelně, můžete si jednou za čas dopřát i nějakou tu nezdravou dobrotu.

3. Musím jíst pravidelně 5x denně

Pětkrát denně po malých porcích. Tohle pravidlo už jste určitě slyšeli. Jestli vám ale tento styl stravování nevyhovuje, vůbec nic se neděje. Pravdou totiž je, že nezáleží na tom, zda sníte během dne tři velké proce nebo deset malých. Musíte mít svůj jídelníček pod kontrolou a svého stylu se držet, aby mělo vaše tělo pravidelný režim.

4. Spánek nemá na hubnutí žádný vliv

Jestli si to myslíte, tak jste bohužel na omylu. Právě ve spánku naše tělo regeneruje a kvalitní odpočinek znamená i dobře fungující metabolismus. Když jste unavení, zvyšuje se produkce kortizolu, kvůli čemuž máte chuť na sladké. Spánek naopak snižuje stresové hormony a dává naše tělo do rovnováhy.

5. Mám rychlý metabolismus a můžu jíst, co chci

Ano, platí, že lidé, kteří mají rychlejší spalování nepřibírají tolik jako lidé s pomalejším metabolismem. Přesto opravdu neplatí, že můžou sníst cokoliv a nebude to na jejich tělo mít žádný vliv. Vyvážená strava totiž nezmanená jen štíhlé tělo. Zdravé jídlo pomáhá celému tělu být dlouho fit a podporuje funkci všech orgánů.