Jak se česat, aby se nám vlasy neničily?

Doba čtení: 5 min.

Čerstvě umyté, svěží a hezky rozevláté. Tak takové jsou naše vlasy jenom občas. Po zbytek času se, především z praktických důvodů stane, že si je potřebujeme zkrotit. Používáme gumičky, skřipce i sponky a zapínáme si je do drdolů, zaplétáme do vrkočů, nebo jenom svážeme do ohonu. Které účesy jsou lepší, než jiné? Které našim vlasům spíše ubližují? A jak svým vlasům v noci dopřát stejně kvalitní odpočinek a regeneraci, jako vaší pokožce?

Jeden účes, napořád?

Pro začátek je vhodné zmínit, že ideální cestou je střídání různých způsobů vypnutí vlasů. Uznejte, že když si polovinu svého života vlasy vážeme do jednoho a toho samého ohonu, vytváříme napětí pořád na stejných místech naší vlasové pokožky. Takové zacházení časem vede k vypadávání vlasů, nebo tvoření koutů. Pokud si ovšem vlasy nezapínáte do drdolu nebo ohonu úplně každý den, je to v pořádku. A v případě, že se svého oblíbeného účesu nechcete vzdát, sáhněte pro gumičkách, které nesou tvrdé a vlasy nelámou. Na tomto principu staví značka Invisibobble. Jejich gumičky jsou tvořeny spirálou z měkkého silikonu, který vlasům dává prostor, netahá a neláme je, no zároveň je udrží tam, kde je zavážete.

Příliš upravené a pevné účesy

I když mít účes, který drží, je opravdu praktické, z dlouhodobého hlediska si způsobujete obrovské napětí ve vlasových koříncích. Vlasy se pak lámou po celé délce, oslabují se vlasové folikuly a začnou vypadávat úplně celé. A to ani nezmiňujeme škody, které nadělají pevné elastické gumičky. Zkuste se zamyslet, jakým způsobem své vlasy česat o něco volněji a přirozeněji. Někdy přílišná upravenost nemusí zaručeně znamenat, že vám to tak sluší nejvíce.

Když už opravdu potřebujete čas od času zapnout ofinu nebo nějaký ten pramínek, zvlněné sponky Invisibobble Waver fungují skvěle, ale opět, jako u gumiček stejné značky, při jejich používání nedochází k trhání a uzlení vlasů. A navíc vypadají efektně. Přes všechno zmíněné je pevný ohoz nebo drdol váš oblíbený účes? Vyživujte alespoň vaší vlasovou pokožku. Před zapnutím do účesu do vlasů vmasírujte sérum, například posilující Genesis sérum od Kérastase, který pečuje o pokožku i vlasy samotné.

Mokré a v gumičce? Ajaj

Jak jsme již zmiňovali v jiných článcích, mokrý vlas rovná se vlas otevřený, a tedy vlas zranitelný. Nechávat si mokré vlasy v drdolu i po opuštění bazénu nebo pláže je pro vaše vlasy opravdu škodlivé. Takové zacházení vede k lámaní a ztenčování vlasu. Určitě se vám někdy stalo, že jste si po plavání z mokrých vlasů komplikovaně vytahovali gumičku, která byla celá obmotaná vypadlými vlasy. Takové situaci se ovšem dá elegantně vyhnout. Než si jdete zaplavat, noste koupací čepici, nebo si vlasy rozčešte a zaplavte si s rozpuštěnými vlasy. Až se z vody vrátíte, vlasy jemně osušte ručníkem a naneste přípravek chránící před slunečním zářením, nebo jakékoliv vlasové sérum či olej. Pak rozčešte hřebenem s řídkými zuby nebo speciálním kartáčem. Nám se osvědčil Tangle Teezer, který je k vlasům šetrný. Každé česání ovšem začínejte od konečků a až pak postupujte do délek a ke kořínkům. Zacuchané části si tak nebudete česat a uzlit ještě víc, ale nejdříve je rozčešete tam, kde vzniknou.

Dopřejte vlasům kvalitní odpočinek

Jak vypadají vaše vlasy, když se chystáte večer zalehnout? Pravidlo nejít spát s mokrou hlavou nám říkaly ještě naše babičky. Platí to samozřejmě dodnes. Další vlasové no-go je spánek s pevně upnutými vlasy. Takové vlasy vás pak ráno můžou i „bolet“, pokožka hlavy je napjatá a může se i rychleji loupat. Před spaním si vlasy pečlivě rozčešte, zbavíte je tak nečistot a zbytků produktů. V případě střední délky účesu je v pořádku jít spát s volné rozpuštěnými vlasy. Co se povlečení poštářů týče, volte spíše bavlnu, nebo satén. Ulevíte tak nejenom svým vlasům, ale i vaší pleti, která se nebude během spánku tolik ohýbat.

U delších vlasů se pak na noc doporučují látkové gumičky, takzvané „scrunchie“, které vlasy nelámou. V pořádku je volnější drdol, i ohon nebo zapletený francouzský i klasický cop. Základem je nezapínat vlasy příliš na pevno. Opět by hrozilo jejich oslabení, lámání a vypadávání. Nyní ke každému nákupu na Bomton Beauty nad 2000 korun dostanete Invisibobble Sprunchie zdarma. Takový dárek oceníte nejenom vy, ale i vaše kamarádka nebo maminka. Látkové gumičky jsou totiž to nejšetrnější, s čím si můžete vlasy zavázat. Pokud chcete využít čas odpočinku na regeneraci vlasů, aplikujte Over Night Hair Repair kůru od Sachajuan. Naneste do umytých a ručníkem osušených vlasů a nechte působit přes noc.