Jak vytvořit capsule šatník

Doba čtení: 3 min.

Minimalismus a udržitelnost teď rezonují naší společností více než kdy dřív. Snažíme se zbytečně neplýtvat, žít s málem a nekupovat hlouposti. Stejná je i filozofie capsule šatníku. O co jde a jak jej vytvořit?

Smyslem minimalistického šatníku či capsule wardrobe je ten, že vlastníte pouze takové oblečení, které opravdu nosíte. Možná si teď klepete na čelo, že přeci máte ve skříni věci, které nosíte. Jenže kromě nich nám tam často leží i mnoho kousků, které jsme neměli nikdy na sobě / měli jen jednou, protože se v nich necítíme dobře / jsou zničené, ale necháváme si je ze sentimentu. Náš šatník je pak zaplněný tedy nejen dobrými kousky, ale i jakýmsi odpadem.

A právě capsule šatník je přesným opakem. Na ramínku vám bude viset jen pár opravdu kvalitních a nadčasocých kusů oblečení. Vše samozřejmě z kvalitních materiálů a dobře ušité. Pokud svůj ideální šatník sestavíte dobře, už se vám nikdy nestane, že budete stát před přeplněnou skříní a nebudete mít co na sebe. Naopak dokážete i z mála vytvořit spoustu zajímavých kombinací.

Návod, jak vytvořit dokonalý capsule šatník neexistuje. U každého totiž bude vypadat trochu jinak. Záleží na finančních možnostech, zaměstnání, koníčcích, počtu dětí a zvířat v domácnosti a tak dále. Někdo doporučuje seškrtat položky na číslo 100, někdo se zase počítání brání. Důležité je brát v potaz i váš styl. Pokud milujete mikiny a volné džíny, pravděpodobně si hned nepoběžíte koupit malé černé a lodičky, i když vám to někdo doporučil.

Najděte svůj styl

Důležité ale je, aby váš nový šatník opravdu plnil účel a fungoval tak, jak má. V tomto případě vám skvěle pomůže starý dobrý seznam. Až uděláte v šatníku čistku, sepište si seznam věcí, které potřebujete dokoupit. Stále se ale snažte myslet na to, že by to měly být nadčasové a kvalitní kousky. Také berte v potaz sezonnost. Na každé roční období byste měli mít vystaráno a nekupovat si novou zimní bundu každý podzim a nové plavky před každou dovolenou.

Pokud vůbec nevíte, jak na to, naplánujte si volné odpoledne nebo víkend a věnujte se sami sobě, respektive svému stylu. Z časopisu si vystříhejte orbázky, které jsou podobné tomu, co byste sami chtěli nosit. Spoustu inspirace najdete také na Instagramu nebo Pinterestu. Najděte svůj styl a budujte svůj capsule šatník krůček po krůčku.

Naučte se jednu věc. Přestaňte bezmyšlenkovitě podléhat rádoby výhodným slevám a kupovat věci, které jsou nekvalitní a neunosíte je. Ve finále tak utratíte mnohem více peněz, než kdybyste si každý nákup dobře promysleli. Můžete si dělat radost, ale jděte na to chytře.

Vybudovat capsule šatník bude pravděpodobně trvat několik měsíců, možná i let. Díky nově zorganizovanému šatníku ale ušetříte spoustu času vymýšlením outfitů a vždycky se budete ve svém oblečení cítit příjemně.

Jak může takový capsule šatník vypadat?