Jarní detox konečně správně

Doba čtení: 4 min.

Ovocné šťávy, zázračné pilulky nebo absolutní zákaz jídla? Detox organismu teď na jaře s radostí uvítáme asi všichni. Jenže ne vždy si tím opravdu můžeme pomoci.

O jarních půstech toho bylo napsáno a řečeno už mnoho. Odborníci tvrdí, že naše tělo žádný „násilný“ detox nepotřebuje, protože je dokonale schopné se detoxikovat samo. Z reklam i z médií se na nás valí zaručeně správné postupy a nejlepší produkty. Kdo by nechtěl během pár dnů zbavit tělo všech toxinů a cítit se jako znovuzrozený. A když k tomu ještě připočteme úbytek kil? Hotový zázrak!

Takhle jednoduše to ale bohužel nefunguje. Pokud byste totiž chtěli detox v pravém slova smyslu, tedy kompletní očistu těla a mysli, museli byste pro to udělat mnohem víc než slupnout jednou denně kouzelnou pilulku. V reálu to znamená odjet na týden do lesa, s nikým nemluvit, hodně spát, relaxovat, cvičit jógu, meditovat, pít čistou vodu a jíst vyváženou a lehkou stravu. V běžném životě se ale tohle málokomu podaří. Proto na to musíte jít chytře.

Jak na to?

Detox si uzpůsobte na míru svému tělu a nesnažte se proces očisty urychlit. Musíte se na něj psychicky a fyzicky připravit, v opačném případě by mohlo tělo dostat šok a narušíte si metabolismus. Pokud s detoxem začínáte, nejprve k běžné stravě (samozřejmě zdravé a vyvážené) přidejte zeleninové šťávy. Přidat můžete trochu ovoce, ale vždy by ho mělo být výrazně méně než zeleniny a pouze takové, které není příliš sladké a rychle se tráví. Jsou to třeba jablka nebo borůvky.

Můžete si také naordinovat jednodenní půst. Na ten se ale dobře připravte. Tři dny před tím nejezte nic těžkého, mastného, žádné cukry ani kyselá jídla. Tělo by vynákládalo příliš mnoho energie na trávení. Ideálně připravte tělo na odpočinek tím, že budete jíst jen ovoce a zeleninu a rozhodně nemusí být syrové.

Pomůžou vám bylinky

Detoxikaci organismu podpoříte i různými bylinkami nebo kořením. Pomůžou vám osvědčené klasiky jako zázvor, pepř, lněné semínko, aloe vera nebo koriandr. Určitě vyzkoušejte také chlorellu, která je dnes velice populární. Chlorella vám dodá energii, nastartuje metabolismus, zpomaluje stárnutí a vyhlazuje vrásky. S jejím užíváním buďte ale opatrní, citlivým lidem může způsobit třeba bolesti hlavy.

O něco jemnější je spirulina, která má mnoho blahodárných účinků jako chlorela. Posiluje imunitní systém, snižuje hladinu špatného cholesterolu a normalizuje hladinu cukru v krvi. Zkusit můžete také maldý ječmen. Šťáva zněj navrací organizmu zásadité prostředí a odstraňuje překyselení, které je považováno za hlavní příčinu vzniku civilizačních chorob a oslabeného imunitního systému. Vše ale dělejte opatrně, pomalu a dodržujte pitný režim.