Nový rok, nové vlasy. 6 pravidel, díky kterým si udržíte zdravé vlasy

Doba čtení: 5 min.

Tajemství zdravých a krásných vlasů tkví ve vytrvalé, pečlivé, a hlavně správné péči a uvědomělém zacházení. Znáte základy? Jak vypadá struktura vlasu a proč je dobré to vědět? Proč je správná volba vlasové kosmetiky tak důležitá? A čemu se zaručeně vyvarovat? Přinášíme základní návod správné péče o vaše vlasy.

 

Začněte používat profesionální vlasové produkty

Co se vlasové péče týče, i zde se vyplatí investovat do kvality. Přípravky z drogerií jsou méně koncentrované. V běžném balení šamponu se tak nachází mnohem méně vyživujících a čistících složek, než tomu je u šamponu ze salonu nebo od specializovaného prodejce. A to má samo sebou vliv i na cenu vlasových produktů. Jenom u profesionální péče budete mít jistotu, že vlasům dáváte maximální výživu. S pomocí odborníka si tak dokážete vybrat takové přípravky, které vyhovují přesně vašemu typu vlasů.

Poznejte své vlasy

Víte jasně definovat váš vlasový typ? Máte rozlítané a krepatící se vlasy? To je možná máte kudrnaté, ale z důvodu nedostatku hydratace o tom ani nevíte. Máte je jemné a nepoddajné? Nechybí vám některé vitamíny? A nepoužíváte jenom nevyhovující produkty? Základem správné péče o vlasy je jejich diagnostika. Naši profesionálové v Bomton studiích vám rádi a ochotně se vším poradí.

 

Buďte k nim něžná. Opravdu něžná

Víte, jak vypadá struktura vlasu pod mikroskopem? Jeho povrch je zložený ze šupinek orientovaných směrem od kořínků ke konečkům. Vlas, kterému chybí hydratace, má šupinky odstávající, popraskané, při vážném poškození je dokonce vlasový kutikul plný mezer a vlasu chybí lipidy i proteiny.

Často máme tendenci o své vlasy pečovat ve shonu a rychlosti, a tedy i bez potřebného citu. Be gentle! Vlasy jsou křehké, a to hlavně v mokrém stavu, kdy je struktura vlasu otevřená, a proto nejvíce náchylná k poškození. Rozčešte je proto ještě před mytím a pak, když jsou vlhké, hřebenem se zoubky daleko od sebe. Pro česání v suchém stavu jsou ideální kartáče kombinující přírodní a umělé štětiny, nebo kartáče typu paddle brush, které mají plochu se štětinami hezky širokou. Uzly tak rozčešou rychleji a šetrněji.  Pro tento účel skvěle poslouží například kartáč Tangle TeezerOpatrně zacházejte i s fénem. Čím nižší teplota, tím lépe. A co se gumiček týče, ty elastické radši vyměňte za látkové, nebo spirálové od Invisibobble. Vlasy vám nebudou lámat, krčit ani trhat.

Ráda si necháváte vlasy dlouze v turbanu? Pokud to jde, co nejdříve se tohoto zlozvyku zbavte. Mokrý vlas znamená vlas otevřený. Pokud účes necháte dlouze schnout v ručníku, vlasový kutikul se ohýbá, láme, a to ani nemluvíme o napětí, kterému zbytečně vystavujete kořínky vlasů kolem tváře.

Dopřejte jim extra hydrataci

Suché vlasy znamenají třepení konečků, lámání v délkách, ztrátu tvaru, barvy i lesku. Jednoduše se pokazí vše, co vlasy dělá krásnými. A protože vlasy samotné nedokážou strádající vláhu nijak získat zpět, potřebujeme ji do nich pravidelně doplňovat. Hloubkově hydratující maska, jako je například Intense Hydrating Mask od Moroccanoil, dokáže při pravidelné aplikaci jednou za týden díky krémové a vyživující konzistenci hydratovat vlasy do hloubky a udržet jejich barvu déle zářivou. Kromě napumpovaných vlasových masek dokážou i oleje opravdové zázraky. Olaplex No.7 Bonding Oil opraví vlasová vlákna zničená nešetrným zacházením nebo vyššími teplotami. Hydratuje a zastavuje krepatění aniž by vlasy zatěžoval.


Jezte zdravě

I zde platí, že vyvážený jídelníček je základem celkového zdraví. Pokud máte podezření, že vám jisté vitamíny nebo minerály možná chybí, protože se cítíte unaveně, zesláble, nebo nejste spokojená se stavem vaší pokožky, vlasů nebo nehtů, pro jistotu se objednejte na vyšetření u svého doktora. Zdraví netřeba zbytečně podceňovat.

Pravidelně navštěvujte kadeřnictví

Teplotní výkyvy jsou pro vlasy zatěžující. Správný střih, a klidně i odvážnější, udělá s vašim účesem opravdové čáry máry. Když nezasáhnete nůžkami, roztřepené konečky se budou třepit dál a dál, a to si určitě nepřejete. Také nová vrstva kvalitní barvy dodá vlasům ztracený šmrnc. Dáte jim šanci vstřebat výživu, kterou tak rády svým vlasům dopřáváte, mnohem intenzivněji a efektivněji.

Few honorable mentions

  • Nepoužívejte svůj parfém i do vlasů, s výjimkou vlasových parfémů. Ty klasické totiž obsahují chemikálie, které vlasy vysušují a v některých případech je i zbavují zabarvení.
  • Nedřete si mokré vlasy ručníkem. Doslova tím ničíte jejich stavbu. Jemně ručník přikládejte, směrem od kořínků ke konečkům, nikdy ne v protisměru.
  • Dopřejte jim pauzu. Když to jde, vynechte jedno nebo dvě mytí. Vlasy si odpočinou. Kromě kvalitní hydratační péče vůbec není na škodu nechat vlasy v kontaktu s jejich přirozeným mazem.
  • Nevíte si rady s opravdu zničenými vlasy? Účinná vlasová péče Acidic Bonding, která trvá pouhých 10 minut, opraví i ty nejzávažněji poškozené vlasy. Přesvědčte se sami a objednejte se do jednoho z našich studií.